ПРЕДСТАВЉЕНИ РЕЗУЛТАТИ РАДА ИЗ ОБЛАСТИ ЕНЕРГЕТИКЕ И ИНВЕСТИЦИЈА

27.02.2019.

Првог дана сајамске манифестације ''Међународни дани енергетике и инвестиција'', на штанду Града Новог Сада одржана је конференција за новинаре на којој су се присутнима обратили саветница градоначелника Новог Сада за имплементацију стратешких пројеката проф. др Маријана Дукић-Мијатовић, члан Градског већа за комуналне послове Владимир Стојковић, начелник Градске управе за привреду Саша Билиновић и директор Агенције за енергетику Града Новог Сада др Александар Н. Ашоња. Том приликом они су, свако из своје области сумирали резултате рада и најавили даље активности из домена инвестиција и енергетике.

Према речима саветнице градоначелника Новог Сада проф. др Маријане Дукић-Мијатовић без озбиљног приступа енергетици и инфраструктури нема ни озбиљних инвестиција. Она је истакла да Град препознаје важност енергетике и инвестиција, што се види у оствареним резултатима и побројала најважније инвестиционе пројекте.

- Уз подршку председника Вучића, успели смо да у Нови Сад доведемо две велике интернационалне производне компаније из области аутоиндустрије. Компанију „Аптив“ којa тренутно запошљава око 3000 радника и „Lear“ са близу 2600 запослених, који ради у фабрици, у зони Север 4 где одмах поред холандска компанија „CTP“ гради индустријски објекат за издавање. Очекујемо да, ове године и компанија „Knorr Bremse“ почне да запошљава, а ту су и мање компаније, као што су дански „Quik fire“, затим „Lidl“, „Promenda“, и Истраживачко-развојни центар „Continental“  који је у првој години пословања запослио 200 инжењера– изјавила је Маријана Дукић-Мијатовић и додала – Ми ћемо наставити да се боримо за нове инвестиције, желимо да нас угледне компаније препознају и да будемо добар сервис грађана и привреде.

Као највеће завршене инвестиционе пројекте из области комуналне делатности члан Градског већа за комуналне послове Владимир Стојковић навео је нови мост, на месту Жежељевог моста, нови објекат Завода за хитну медицинску помоћ, споменик Краљу Петру I Карађорђевићу и изградњу 30 километара канализационе мреже у Будисави, Руменци, Ветернику, Боцкама, Каћу, Клиси и Адицама.

-Поред тога, реализовали смо и пројекте реконструкције јавног осветљења на Детелинари и изградњу јавног осветљења на територији шест месних заједница. У току је изградња Сентандрејског пута и Сентандрејског моста, а у припреми је и пројектовање моста-близанца. Морам напоменути и да завршавамо уређење јавних површина, са пратећом инфраструктуром у Кинеској четврти, затим кружну раскрсницу у Сремској Каменици, бициклистичку стазу, на правцу Нови Сад-Бегеч, реконструкцију улица и фасада у Подграђу Петроварадинске тврђаве и друге пројекте – рекао је Владимир Стојковић и истакао да је један од најважнијих пројеката из ове области комплетна реконструкција градске топловодне мреже захваљујући којој је Град имао могућност да Новосађанима, у року од годину и по дана омогући умањење цене грејања од 20 посто.

Директор Агенције за енергетику Града Новог Сада др Александар Ашоња је објаснио да Град тренутно реализује два домаћа пројекта из области енергетске ефикасности. Ради се о увођењу иформационог система енергетског менаџмента, као и о имплементацији система за очитавање потрошње у реалном времену, који ће бити инсталиран у СТШ „Михајло Пупин“. Он је указао на чињеницу да Град сваке године улаже 500 хиљада еура за енергетску обнову својих објеката, не рачунајући инвестиције које се односе на топлотне пумпе и обновљиве изворе енергије. Тиме је већи значај међународних пројеката које Град Нови Сад реализује у сарадњи са партнерима из Хрватске. Први од њих „Р- Сол“ подразумева изградњу 100 уличних светиљки са соларним панелима, катастар јавног осветљења и енергетски акциони план. Други пројекат је „Green energy“ који подразумева промоцију зелене градње и обновљивих извора и у оквиру којег ће бити урађена енергетска обнова школе „Милан Петровић“.

Будући да инвестиције подразумевају и отварање нових радних места, на конференцији се говорило и о мерама запошљавања које Град спроводи. Начелник Градске управе за привреду Саша Билиновић је истакао да су објављена три јавна позива у којима ће послодавци моћи да аплицирају за запошљавање приправника, за лица на стручној пракси и за акционе мере које се односе на јавне радове.

- Овогодишњи Акциони план запошљавања подразумева издвајање од 160 милиона динара. Трудимо се да сваке године издвојимо више средстава како би што већи број људи могао да прође кроз процес обуке, преквалификације и запослења- рекао је Билиновић.

Истог дана манифестације, саветница градоначелника Новог Сада за имплементацију стратешких пројеката проф. др Маријана Дукић-Мијатовић учествовала је на панелу, под називом „Жене добре енергије“ где је говорила о томе да ли се и на који начин узимају у обзир принципи добре енергије приликом планирања великих стратешких пројеката у Новом Саду и
да ли родни аспекти доношења стратешких одлука у енергетици утичу на успех или неуспех енергетских пројеката и интервенција које спроводи једна самоуправа.

Нови Сад, 27. фебруар 2019. године