ЗАВРШНА ФАЗА ПРОЈЕКТА УРБАНЕ МОБИЛНОСТИ „TRIBUTE“

20.06.2023.

Члан Градског већа за саобраћај и путеве проф. др Александар Булаjић присуствовао је  завршној конференцији поводом  представљања Пројекта „Интегрисане и иновативне акције за одрживу надоградњу урбане мобилности“ и  његовој имплементацији у Новом Саду.  Град Нови Сад, у партнерству са седам градова и општина из Јадранско - јонског региона (Миланом, Љубљаном, Марибором, Загребом, Патрасом, Сарајевом и Подгорицом) у оквиру програма „Interreg ADRION“, учествује у „TRIBUTE“ пројекту.

- Полазећи од чињенице да се саобраћај у градским срединама суочава са бројним изазовима изазваних различитим урбаним и социоекономским факторима, основни циљ Пројекта „TRIBUTE“  јесте да креира и тестира иновативне алате и акционе планове у области градског саобраћаја који ће утицати на стварање ефикаснијих решења у области мобилности и који ће грађанима пружати услуге у складу са њиховим потребама. На овај начин Град Нови Сад ради на побољшању јавног превоза и увек ће подржавати пројекте који имају за циљ унапређивање саобраћаја и стварање бољих услова за његово ефикасније и безбедније одвијање. У складу са тим  константно радимо на едукацији свих генерација учесника у саобраћају, a посебно када је реч о безбедности у саобраћају- рекао је проф. др Александар Булajић.

В. д. начелника Градске управе за саобраћај и путеве Сузана Савић је истакла да су на реализацији овог пројекта учествовали Градска управа за саобраћај и путеве, Канцеларија за локални економски развој у сарадњи са Јавним градским саобраћајним предузећем „Нови Сад“, као и Министарством за европске интеграције, које је пратило реализацију Пројекта.

- Основна идеја овог Пројекта јесте увођење апликације за паметне мобилне телефоне који ће омогућити информисање корисника у јавном превозу путника, пружањем информација о доласацима и одласцима аутобуса на једној од аутобуских линија у јавном превозу путника. Употреба апликације кориснику би омогућила комбинацију два или више начина јавног превоза, тако да корисници могу имати могућност планирања градског превоза на начин који удовољава и у потпуности се прилагођава њиховим индивидуалним потребама. Такође је обезбеђено и постављање монитора са информацијама о доласцима и одласцима аутобуса на неколико најпрометнијих градских линија на одређеном аутобуском стајалишту, тако да сви грађани који не користе мобилне телефоне и апликације могу добити потребне информације о јавном превозу у реалном временском периоду - рекла је Сузана Савић и додала да ће коначане резултате Пројекта сви партнери представити почетком септембра ове године у Милану.

Представница ЈГСП „Нови Сад“ Биљана Стојковић је рекла да је њено предузеће било придружени партнер на реализацији и имплементацији Пројекта. Она је том приликом  скренула пажњу да апликацијом за мобилне телефоне „EasyGoNS” јавни превоз у Новом Саду постаје  још једноставнији,  јер само са пар кликова могуће је приступити информацијама о аутобуским, такси и „НС бајк“ стајалиштима, као и процењеном времену до доласка аутобуса линије бр 4.

Нови Сад, 20. јун 2023. године