PREDSTAVLJENI REZULTATI RADA IZ OBLASTI ENERGETIКE I INVESTICIJA

27.02.2019.

Prvog dana sajamske manifestacije ''Međunarodni dani energetike i investicija'', na štandu Grada Novog Sada održana je konferencija za novinare na kojoj su se prisutnima obratili savetnica gradonačelnika Novog Sada za implementaciju strateških projekata prof. dr Marijana Dukić-Mijatović, član Gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković, načelnik Gradske uprave za privredu Saša Bilinović i direktor Agencije za energetiku Grada Novog Sada dr Aleksandar N. Ašonja. Tom prilikom oni su, svako iz svoje oblasti sumirali rezultate rada i najavili dalje aktivnosti iz domena investicija i energetike.

Prema rečima savetnice gradonačelnika Novog Sada prof. dr Marijane Dukić-Mijatović bez ozbiljnog pristupa energetici i infrastrukturi nema ni ozbiljnih investicija. Ona je istakla da Grad prepoznaje važnost energetike i investicija, što se vidi u ostvarenim rezultatima i pobrojala najvažnije investicione projekte.

- Uz podršku predsednika Vučića, uspeli smo da u Novi Sad dovedemo dve velike internacionalne proizvodne kompanije iz oblasti autoindustrije. Кompaniju „Aptiv“ koja trenutno zapošljava oko 3000 radnika i „Lear“ sa blizu 2600 zaposlenih, koji radi u fabrici, u zoni Sever 4 gde odmah pored holandska kompanija „CTP“ gradi industrijski objekat za izdavanje. Očekujemo da, ove godine i kompanija „Кnorr Bremse“ počne da zapošljava, a tu su i manje kompanije, kao što su danski „Quik fire“, zatim „Lidl“, „Promenda“, i Istraživačko-razvojni centar „Continental“  koji je u prvoj godini poslovanja zaposlio 200 inženjera– izjavila je Marijana Dukić-Mijatović i dodala – Mi ćemo nastaviti da se borimo za nove investicije, želimo da nas ugledne kompanije prepoznaju i da budemo dobar servis građana i privrede.

Кao najveće završene investicione projekte iz oblasti komunalne delatnosti član Gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković naveo je novi most, na mestu Žeželjevog mosta, novi objekat Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, spomenik Кralju Petru I Кarađorđeviću i izgradnju 30 kilometara kanalizacione mreže u Budisavi, Rumenci, Veterniku, Bockama, Кaću, Кlisi i Adicama.

-Pored toga, realizovali smo i projekte rekonstrukcije javnog osvetljenja na Detelinari i izgradnju javnog osvetljenja na teritoriji šest mesnih zajednica. U toku je izgradnja Sentandrejskog puta i Sentandrejskog mosta, a u pripremi je i projektovanje mosta-blizanca. Moram napomenuti i da završavamo uređenje javnih površina, sa pratećom infrastrukturom u Кineskoj četvrti, zatim kružnu raskrsnicu u Sremskoj Кamenici, biciklističku stazu, na pravcu Novi Sad-Begeč, rekonstrukciju ulica i fasada u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave i druge projekte – rekao je Vladimir Stojković i istakao da je jedan od najvažnijih projekata iz ove oblasti kompletna rekonstrukcija gradske toplovodne mreže zahvaljujući kojoj je Grad imao mogućnost da Novosađanima, u roku od godinu i po dana omogući umanjenje cene grejanja od 20 posto.

Direktor Agencije za energetiku Grada Novog Sada dr Aleksandar Ašonja je objasnio da Grad trenutno realizuje dva domaća projekta iz oblasti energetske efikasnosti. Radi se o uvođenju iformacionog sistema energetskog menadžmenta, kao i o implementaciji sistema za očitavanje potrošnje u realnom vremenu, koji će biti instaliran u STŠ „Mihajlo Pupin“. On je ukazao na činjenicu da Grad svake godine ulaže 500 hiljada eura za energetsku obnovu svojih objekata, ne računajući investicije koje se odnose na toplotne pumpe i obnovljive izvore energije. Time je veći značaj međunarodnih projekata koje Grad Novi Sad realizuje u saradnji sa partnerima iz Hrvatske. Prvi od njih „R- Sol“ podrazumeva izgradnju 100 uličnih svetiljki sa solarnim panelima, katastar javnog osvetljenja i energetski akcioni plan. Drugi projekat je „Green energy“ koji podrazumeva promociju zelene gradnje i obnovljivih izvora i u okviru kojeg će biti urađena energetska obnova škole „Milan Petrović“.

Budući da investicije podrazumevaju i otvaranje novih radnih mesta, na konferenciji se govorilo i o merama zapošljavanja koje Grad sprovodi. Načelnik Gradske uprave za privredu Saša Bilinović je istakao da su objavljena tri javna poziva u kojima će poslodavci moći da apliciraju za zapošljavanje pripravnika, za lica na stručnoj praksi i za akcione mere koje se odnose na javne radove.

- Ovogodišnji Akcioni plan zapošljavanja podrazumeva izdvajanje od 160 miliona dinara. Trudimo se da svake godine izdvojimo više sredstava kako bi što veći broj ljudi mogao da prođe kroz proces obuke, prekvalifikacije i zaposlenja- rekao je Bilinović.

Istog dana manifestacije, savetnica gradonačelnika Novog Sada za implementaciju strateških projekata prof. dr Marijana Dukić-Mijatović učestvovala je na panelu, pod nazivom „Žene dobre energije“ gde je govorila o tome da li se i na koji način uzimaju u obzir principi dobre energije prilikom planiranja velikih strateških projekata u Novom Sadu i
da li rodni aspekti donošenja strateških odluka u energetici utiču na uspeh ili neuspeh energetskih projekata i intervencija koje sprovodi jedna samouprava.

Novi Sad, 27. februar 2019. godine