ПРЕДСТАВЉЕНИ ЛИДЕРИ ИНВЕСТИЦИЈА У ВОЈВОДИНИ

19.04.2018.

У организацији Покрајинске владе и Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) данас су на манифестацији „Лидери инвестиција у Војводини“ презентовани примери најбољих пракси системског приступа економском развоју и привлачењу улагања који се примењују АП Војводина и њене општине.

Потенцијале Новог Сада, у домену привлачења инвестиција и унапређења општинских услуга представио је шеф Канцеларије за локални економски развој Града Новог Сада мр Горан Сечујски. Он је истакао да Град, заједно са владом Републике Србије и Покрајинском владом интензивно ради на привлачењу страних и домаћих инвестиција у Нови Сад и да је порастао број инвеститора заинтересованих за куповину локација, као и за закуп постојећих хала и изградњу нових.

- Од 2012. године, Нови Сад је носилац сертификата о повољном пословном окружењу, а од 2016. године и сертификата који се односи на регион југоисточне Европе. Интензивно радимо на пружању подршке и стварању повољног пословног амбијента. Важни су нам и домаћи инвеститори који нам се последњих година, све чешће обраћају како за куповину локација, тако и за отварање нових радних места, што је допринело да стопа незапослености у нашем граду буде смањена и она тренутно износи 10 посто - изјавио је мр Горан Сечујски.

Према речима председника Покрајинске владе Игора Мировића равномеран економски развој АП Војводине издвојен је као један од главних приоритета по формирању Покрајинске владе.

-Један од механизама подршке развоју свих општина је финансијска подршка отварању индустријских зона широм Војводине. Тренутно се финансира изградња и опремање 11 индустријских зона, а циљ је да свака општина у којој за то постоје услови добије бар једну. Такође, формирана је Развојна агенција Војводине чији је циљ привлачење инвеститора и директно субвенционисање отварања нових радних места с акцентом на мање развијене општине и пре свега домаћа предузећа- рекао је Игор Мировић.

Поред потенцијала Руме, Сомбора и Новог Сада, у домену привлачења инвестиција и унапређења општинских услуга представљени су резултати новог истраживања НАЛЕД о спремности локалних самоуправа у Војводини да подстичу развој локалне привреде. Чланица УО НАЛЕД Станка Пејановић  је нагласила да је, поред НАЛЕД-а, добар приступ у привлачењу инвестиција у Војводини препознао и „Financial Times“ који Војводину годинама уназад позиционира међу најбољих десет у Европи на листи „Градови и региони будућности“ по стратегији привлачења инвестиција и ниским трошковима улагања.

Нови Сад, 19. април 2018. године