PREDSTAVLJENI LIDERI INVESTICIJA U VOJVODINI

19.04.2018.

U organizaciji Pokrajinske vlade i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) danas su na manifestaciji „Lideri investicija u Vojvodini“ prezentovani primeri najboljih praksi sistemskog pristupa ekonomskom razvoju i privlačenju ulaganja koji se primenjuju AP Vojvodina i njene opštine.

Potencijale Novog Sada, u domenu privlačenja investicija i unapređenja opštinskih usluga predstavio je šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Novog Sada mr Goran Sečujski. On je istakao da Grad, zajedno sa vladom Republike Srbije i Pokrajinskom vladom intenzivno radi na privlačenju stranih i domaćih investicija u Novi Sad i da je porastao broj investitora zainteresovanih za kupovinu lokacija, kao i za zakup postojećih hala i izgradnju novih.

- Od 2012. godine, Novi Sad je nosilac sertifikata o povoljnom poslovnom okruženju, a od 2016. godine i sertifikata koji se odnosi na region jugoistočne Evrope. Intenzivno radimo na pružanju podrške i stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta. Važni su nam i domaći investitori koji nam se poslednjih godina, sve češće obraćaju kako za kupovinu lokacija, tako i za otvaranje novih radnih mesta, što je doprinelo da stopa nezaposlenosti u našem gradu bude smanjena i ona trenutno iznosi 10 posto - izjavio je mr Goran Sečujski.

Prema rečima predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića ravnomeran ekonomski razvoj AP Vojvodine izdvojen je kao jedan od glavnih prioriteta po formiranju Pokrajinske vlade.

-Jedan od mehanizama podrške razvoju svih opština je finansijska podrška otvaranju industrijskih zona širom Vojvodine. Trenutno se finansira izgradnja i opremanje 11 industrijskih zona, a cilj je da svaka opština u kojoj za to postoje uslovi dobije bar jednu. Takođe, formirana je Razvojna agencija Vojvodine čiji je cilj privlačenje investitora i direktno subvencionisanje otvaranja novih radnih mesta s akcentom na manje razvijene opštine i pre svega domaća preduzeća- rekao je Igor Mirović.

Pored potencijala Rume, Sombora i Novog Sada, u domenu privlačenja investicija i unapređenja opštinskih usluga predstavljeni su rezultati novog istraživanja NALED o spremnosti lokalnih samouprava u Vojvodini da podstiču razvoj lokalne privrede. Članica UO NALED Stanka Pejanović  je naglasila da je, pored NALED-a, dobar pristup u privlačenju investicija u Vojvodini prepoznao i „Financial Times“ koji Vojvodinu godinama unazad pozicionira među najboljih deset u Evropi na listi „Gradovi i regioni budućnosti“ po strategiji privlačenja investicija i niskim troškovima ulaganja.

Novi Sad, 19. april 2018. godine