CLIMATHON НОВИ САД 2019

16.10.2019.
Climathon је глобална иницијатива покренута од стране организације EIT Climate KIC и одржава се на исти начин и у исто време у преко 100 градова широм планете. Циљ овог еко хакатона је да се пронађу креативна решења за различите еколошке проблеме са којима се наш град сусреће.

Ове године се Climathon Нови Сад одржава у Пословном инкубатору Нови Сад, а организатори су nStarter, Пословни инкубатор Нови Сад, Град Нови Сад и EIT Climate KIC. Манифестација почиње 25. октобра 2019. у 17h и завршава се 26. октобра 2019. у 21h.

 

Шта је Climathon?

Climathon је глобална иницијатива која у својој сржи има модел проблем-решење у ограниченом року у ограниченим условима, односно такозвани хакатон. Climathon има за циљ да представи и подржи занимљиве одговоре на климатске изазове данашњице и преведе их у изводљиве пројекте, одрживе бизнисе и стартуп компаније.

Climathon Нови Сад је део овог глобалног покрета и одржаће се у исто време и на исти начин као и остали догађаји који се организују широм света. Неки од градова који организују Climathon ове године су Цирих, Базел, Берлин, Хонолулу, Карачи, Лагос, Мексико Сити, Сантијаго, и многи други. Не заборавимо ни Суботицу, Београд, Ниш и Чачак који су такође градови домаћини ове иницијативе.

Пошто је Нови Сад град младих људи, град иновација и иноватора, и град са јаком стартуп сценом, логично је било да један овакав догађај организујемо баш овде.

 

Како ће изгледати Climathon Нови Сад?

Задатак учесника биће да за само 28 сати пронађу креативна решења за различите проблеме из домена мобилности у Новом Саду. Неки од проблема којима ћемо се бавити су велики број аутомобила на нашим улицама, неповољни услови за бициклистички саобраћај, спектар изазова са којима се сусреће јавни превоз, а нећемо заборавити ни проблеме везане за саобраћање електричних скутера.

Од петак увече када Climathon почиње до суботе поподне, када је заказано велико финале, наши такмичари ће имати задатак да пронађу одржива, исплатива и климатски атрактивна решења на задате проблеме. У томе ће им помагати тим ментора који су се већ сусретали са сличним изазовима.

Финално представљање идеја и резултата Climathon-а заказано је за суботу, 26.октобар у 18х. Тада ће тимови презентовати шта су урадили у претходна 24 сата, а стручни жири ће одлучити о пласману и победницима.

 

Ко може да се пријави за учешће на Climathon Нови Сад?

Свако ко жели и има идеју како да наш град буде боље и чистије место за живот може да се пријави и учествује на новосадском Climathon-у. Пријаве су већ отворене, а сви заинтересовани се могу регистровати путем следећег линка.

Верујемо да на самом догађају поред снажног елемента едукације, дизања опште еколошке свести и добре забаве, можемо да пронађемо и апликативна решења за неке од поменутих проблема са којима се свакодневно сусрећемо. Зато нам се придружите да заједно учинимо Нови Сад, а онда и свет бољим местом за живот, уз помоћ својих идеја.

За више информација о проблемима који ће се решавати током Climathon-а, менторима, члановима жирија, као и о званичној агенди догађаја, пратите званичан вебсајт догађаја, и Facebook странице организатора.