CLIMATHON NOVI SAD 2019

16.10.2019.
Climathon je globalna inicijativa pokrenuta od strane organizacije EIT Climate KIC i održava se na isti način i u isto vreme u preko 100 gradova širom planete. Cilj ovog eko hakatona je da se pronađu kreativna rešenja za različite ekološke probleme sa kojima se naš grad susreće.

Ove godine se Climathon Novi Sad održava u Poslovnom inkubatoru Novi Sad, a organizatori su nStarter, Poslovni inkubator Novi Sad, Grad Novi Sad i EIT Climate KIC. Manifestacija počinje 25. oktobra 2019. u 17h i završava se 26. oktobra 2019. u 21h.

 

Šta je Climathon?

Climathon je globalna inicijativa koja u svojoj srži ima model problem-rešenje u ograničenom roku u ograničenim uslovima, odnosno takozvani hakaton. Climathon ima za cilj da predstavi i podrži zanimljive odgovore na klimatske izazove današnjice i prevede ih u izvodljive projekte, održive biznise i startup kompanije.

Climathon Novi Sad je deo ovog globalnog pokreta i održaće se u isto vreme i na isti način kao i ostali događaji koji se organizuju širom sveta. Neki od gradova koji organizuju Climathon ove godine su Cirih, Bazel, Berlin, Honolulu, Karači, Lagos, Meksiko Siti, Santijago, i mnogi drugi. Ne zaboravimo ni Suboticu, Beograd, Niš i Čačak koji su takođe gradovi domaćini ove inicijative.

Pošto je Novi Sad grad mladih ljudi, grad inovacija i inovatora, i grad sa jakom startup scenom, logično je bilo da jedan ovakav događaj organizujemo baš ovde.

 

Kako će izgledati Climathon Novi Sad?

Zadatak učesnika biće da za samo 28 sati pronađu kreativna rešenja za različite probleme iz domena mobilnosti u Novom Sadu. Neki od problema kojima ćemo se baviti su veliki broj automobila na našim ulicama, nepovoljni uslovi za biciklistički saobraćaj, spektar izazova sa kojima se susreće javni prevoz, a nećemo zaboraviti ni probleme vezane za saobraćanje električnih skutera.

Od petak uveče kada Climathon počinje do subote popodne, kada je zakazano veliko finale, naši takmičari će imati zadatak da pronađu održiva, isplativa i klimatski atraktivna rešenja na zadate probleme. U tome će im pomagati tim mentora koji su se već susretali sa sličnim izazovima.

Finalno predstavljanje ideja i rezultata Climathon-a zakazano je za subotu, 26.oktobar u 18h. Tada će timovi prezentovati šta su uradili u prethodna 24 sata, a stručni žiri će odlučiti o plasmanu i pobednicima.

 

Ko može da se prijavi za učešće na Climathon Novi Sad?

Svako ko želi i ima ideju kako da naš grad bude bolje i čistije mesto za život može da se prijavi i učestvuje na novosadskom Climathon-u. Prijave su već otvorene, a svi zainteresovani se mogu registrovati putem sledećeg linka.

Verujemo da na samom događaju pored snažnog elementa edukacije, dizanja opšte ekološke svesti i dobre zabave, možemo da pronađemo i aplikativna rešenja za neke od pomenutih problema sa kojima se svakodnevno susrećemo. Zato nam se pridružite da zajedno učinimo Novi Sad, a onda i svet boljim mestom za život, uz pomoć svojih ideja.

Za više informacija o problemima koji će se rešavati tokom Climathon-a, mentorima, članovima žirija, kao i o zvaničnoj agendi događaja, pratite zvaničan vebsajt događaja, i Facebook stranice organizatora.