ZAVRŠNA FAZA PROJEKTA URBANE MOBILNOSTI „TRIBUTE“

20.06.2023.

Član Gradskog veća za saobraćaj i puteve prof. dr Aleksandar Bulajić prisustvovao je  završnoj konferenciji povodom  predstavljanja Projekta „Integrisane i inovativne akcije za održivu nadogradnju urbane mobilnosti“ i  njegovoj implementaciji u Novom Sadu.  Grad Novi Sad, u partnerstvu sa sedam gradova i opština iz Jadransko - jonskog regiona (Milanom, Ljubljanom, Mariborom, Zagrebom, Patrasom, Sarajevom i Podgoricom) u okviru programa „Interreg ADRION“, učestvuje u „TRIBUTE“ projektu.

- Polazeći od činjenice da se saobraćaj u gradskim sredinama suočava sa brojnim izazovima izazvanih različitim urbanim i socioekonomskim faktorima, osnovni cilj Projekta „TRIBUTE“  jeste da kreira i testira inovativne alate i akcione planove u oblasti gradskog saobraćaja koji će uticati na stvaranje efikasnijih rešenja u oblasti mobilnosti i koji će građanima pružati usluge u skladu sa njihovim potrebama. Na ovaj način Grad Novi Sad radi na poboljšanju javnog prevoza i uvek će podržavati projekte koji imaju za cilj unapređivanje saobraćaja i stvaranje boljih uslova za njegovo efikasnije i bezbednije odvijanje. U skladu sa tim  konstantno radimo na edukaciji svih generacija učesnika u saobraćaju, a posebno kada je reč o bezbednosti u saobraćaju- rekao je prof. dr Aleksandar Bulajić.

V. d. načelnika Gradske uprave za saobraćaj i puteve Suzana Savić je istakla da su na realizaciji ovog projekta učestvovali Gradska uprava za saobraćaj i puteve, Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj u saradnji sa Javnim gradskim saobraćajnim preduzećem „Novi Sad“, kao i Ministarstvom za evropske integracije, koje je pratilo realizaciju Projekta.

- Osnovna ideja ovog Projekta jeste uvođenje aplikacije za pametne mobilne telefone koji će omogućiti informisanje korisnika u javnom prevozu putnika, pružanjem informacija o dolasacima i odlascima autobusa na jednoj od autobuskih linija u javnom prevozu putnika. Upotreba aplikacije korisniku bi omogućila kombinaciju dva ili više načina javnog prevoza, tako da korisnici mogu imati mogućnost planiranja gradskog prevoza na način koji udovoljava i u potpunosti se prilagođava njihovim individualnim potrebama. Takođe je obezbeđeno i postavljanje monitora sa informacijama o dolascima i odlascima autobusa na nekoliko najprometnijih gradskih linija na određenom autobuskom stajalištu, tako da svi građani koji ne koriste mobilne telefone i aplikacije mogu dobiti potrebne informacije o javnom prevozu u realnom vremenskom periodu - rekla je Suzana Savić i dodala da će konačane rezultate Projekta svi partneri predstaviti početkom septembra ove godine u Milanu.

Predstavnica JGSP „Novi Sad“ Biljana Stojković je rekla da je njeno preduzeće bilo pridruženi partner na realizaciji i implementaciji Projekta. Ona je tom prilikom  skrenula pažnju da aplikacijom za mobilne telefone „EasyGoNS” javni prevoz u Novom Sadu postaje  još jednostavniji,  jer samo sa par klikova moguće je pristupiti informacijama o autobuskim, taksi i „NS bajk“ stajalištima, kao i procenjenom vremenu do dolaska autobusa linije br 4.

Novi Sad, 20. jun 2023. godine