УРЕЂЕНЕ ЈАВНЕ ПОВРШИНЕ КРЕАТИВНОГ ДИСТРИКТА

11.02.2021.

Чланица Градског већа за буџет, финансије и инвестиције Адријана Месаровић, чланица Градског већа за имовину и имовинско-правне послове, заштиту животне средине, одрживи развој и енергетску ефикасност Мира Раденовић, начелница Градске управе за имовину и имовинско-правне послове Мирјана Марковић, в.д начелника Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције Дејан Мандић, и директор Фондације „Нови Сад 2021 - Европска престоница културе“ Немања Миленковић обишли су Креативни дистрикт, на Булевару деспота Стефана, где су завршени радови у оквиру друге-A фазе уређења јавних површина. Током те фазе изведени су радови на изградњи саобраћајница, бициклистичких и пешачких стаза, паркинга, фекалне и атмосферске канализације, јавног осветљења, као и хортикултурно уређење и постављање урбаног мобилијара на локалитет изграђен у првој фази.

- Град Нови Сад је издвојио средства за комунално опремање, саобраћајну инфраструктуру и хортикултурно уређење, поставку мобилијара и опреме, као и за реконструкцију и изградњу објеката на овом простору, како би данас ово место било центар стваралаштва, и један од највећих културно-уметничких хабова који ће окупљати, како Новосађане тако и све оне који посећују наш град. Укупна вредност инвестиције за уређење јавних површина Креативног дистрикта износи 540 милиона динара, од којих је 210 милиона динара опредељено за последњу фазу уређења која је предвиђена Програмом радова за 2021. годину, кроз двогодишње финансирање. Прва фаза у оквиру регулације Булевара деспота Стефана завршена је крајем 2019. године, док је друга фаза завршена крајем прошле године. Током прве фазе инвестирано је преко 250 милиона динара, a у оквиру друге фазе преко 70 милиона динара. Верујем да ће се овде одржавати бројне манифестације у 2022. години, када ће Нови Сад у пуном светлу представљати Европску престоницу културе, а Град ће свакако наставити са улагањем јер је препознао значај овог пројекта - рекла је Адријана Месаровић.

До сада је изграђено око 900m нових саобраћајних површина, 1.300m пешачких стаза, 920m бициклистичких стаза, 208 нових паркинг места, од којих је осам намењено особама са инвалидитетом, 1.750m канализационе мреже и 630m водоводне мреже, и постављено је 46 нових стубова јавне расвете. Створена је и веза са кејом преко пешачких и бициклистичких стаза, а уређење јавних површина обухватaло је и постављање мобилијара и урбане опреме – 72 клупе, 64 корпе и 32 носача за бицикле.

Уређење јавних површина изводи се у више фаза с обзиром на комплексност локалитета, а и због синхронизације са динамиком радова на самим објектима, које реализује Градска управа за имовину и имовинско-правне послове. Неки од објеката се задржавају, неки реконструишу, а неки се поново граде. До сада је, путем те Управе за изградњу и капитално одржавање објеката уложено 321,7 милиона динара. Током ове године планирана су средства у износу од 200 милиона динара, а у 2022. години 342,2 милиона динара.

Реконструкција Креативног дистрикта заузима централно место у оквиру пројекта „Нови Сад 2021 - Европска престоница културе“, са циљем очувања посебних урбанистичко - архитектонских карактеристика локалитета и стварања услова за развој урбаног дистрикта, центра креативних индустрија.

- Огромна историја Новог Сада коју можда олако заборављамо, овде има свој почетак, ово јесте центар стваралаштва и креативни дистрикт који треба да сачува оне уметнике који су били овде и да отвори врата неким новим, тако што поштује и индустријско наслеђе али и савремено стваралаштво са којим ће се Град Нови Сад и Новосађани сигурно поносити – нагласио је Немања Миленковић.