У блиској будућности Нови Сад ће добити чак три моста, од којих је један део Фрушкогорског коридора који спаја Петроварадин и Радну зону Север 4

25.01.2023.

План је да овај мост буде део завршног крака Фрушкогорског коридора, тачније, саобраћајница у његовом продужетку водила би до петље и укључења на ауто-пут Е-75.

Та петља биће на месту где су тренутно Лукоил и НИС пумпа.

Ипак, за Новосађане, а посебно за оне са Петроварадина, важније је како ће се до моста стизати на „њиховој“ страни.

Један прилаз мосту биће усмерен ка Новом Сад, поред Дунава и комплекса „Победа“, са петљом на Рељковићевој улици чији ће један део бити претворен у брзу саобраћајницу која води до Жежељевог моста.

Други прилаз усмерен ка Сремским Карловцима иде уз шуму поред Дунава и биће део Фрушкогорског коридора. Са Карловачким друмом спаја се петљом у близини Кошарићеве баре, недалеко од цркве на Текијама.

Одатле, Фрушкогорски коридор наставиће до дела данашње Улице Рачког и Мишелука, поред МОЛ пумпе, све до данашњег Иришког венца где ће бити тунел испод Фрушке горе дугачак 3,5 километра.

Мост ће служити теретном саобраћају као заобилазница око Новог Сада

Мост дугачак 1.766 метара користиће претежно теретни камиони и возила која саобраћају до ауто-пута Е-75, одакле ће даље моћи за Суботицу и Мађарску без потребе да пролазе кроз улице Новог Сада и Петроварадина.

Такође, мост ће водити теретњаке директно до највеће новосадске индустријске зоне – Радне зоне Север 4, где се налазе фабрике и објекти компанија као што су „Lear“, „Nidec“, „Continental Automotive“, „ctPark“, „Пут-инвест“ као и објекат новосадске топлане ТЕ-ТА.

Рок за завршетак радова према уговору је крај 2025. године

Извор:Градскеинфо