ПРОГРАМ САРАДЊЕ НАУКЕ И ПРИВРЕДЕ ПРЕДСТАВЉЕН ПРИВРЕДНИЦИМА У НОВОМ САДУ

05.08.2016.
Члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић присуствовао је презентацији Програма сарадње науке и привреде коју су организовали Фонд за иновациону делатност Републике Србије и Регионална агенција за развој малих и средњих предузећа „Алма Монс“ уз подршку Управе за привреду Града Новог Сада. -...

Члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић присуствовао је презентацији Програма сарадње науке и привреде коју су организовали Фонд за иновациону делатност Републике Србије и Регионална агенција за развој малих и средњих предузећа „Алма Монс“ уз подршку Управе за привреду Града Новог Сада.

- Сарадња привреде и науке је веома значајна за општи развој друштва, пре свега за побољшање конкурентности привреде. Сматрам да је овај програм мера, само један корак ка дугорочној и стратешкој сарадњи привреде и науке, јер смо се до сада у пракси сусретали са појединачним случајевима кратког трајања. Град Нови Сад је приликом израде стратегија које се тичу економског и привредног развоја укључио и представнике Универзитета, који такође учествују и у активностима Привредног савета, Савета за заошљавање и Савета за мала и средња предузећа. Град ће наставити да помаже и да буде спона између привреде и науке и у будућем периоду, а све у циљу развоја града и привреде – истакао је Милорад Радојевић обраћајући се присутним привредницима.

Према речима в.д. директора Фонда за иновациону делатност Ивана Ракоњца, Програм сарадње науке и привреде спроводи Фонд за иновациону делатност, а финансирају га Европска унија, у износу од 2,4 милиона евра, и Република Србија, у износу од једног милиона евра.

- За средства могу конкурисати конзорцијуми од највише пет чланова састављени од најмање једног приватног малог, микро или средњег предузећа основаног у Србији, са годишњим приходом од најмање 200.000 евра, и једне јавне научноистраживачке организације, такође регистроване у Србији – рекао је Иван Ракоњац.

Сврха програма је обезбеђивање директне финансијске помоћи за истраживачке пројекте које заједно реализују приватне компаније и јавне научноистраживачке организације у Србији. Циљ Програма је да повеже приватни сектор са научноистраживачким организацијама у раду на заједничким иновативним пројектима, а у оквиру њега додељују се средства до 300.000 евра по пројекту које финансира Европска унија. Сви заинтересовани вишe инфoрмaциja o Прoгрaму мoгу добити нa порталу http://www.inovacionifond.rs/

 

Нови Сад, 5. август 2016. године