ПОДРШКА РАЗВОЈУ ПОЉОПРИВРЕДЕ КРОЗ ПОТЕНЦИЈАЛЕ ИТ СЕКТОРА

04.04.2019.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са председницом Владе Србије Аном Брнабић, председником Покрајинске владе Игором Мировићем и председником Скупштине АП Војводине Иштваном Пастором, присуствовао годишњој Aнтарес конференцији, коју организује Институт БиоСенс на Универзитету у Новом Саду. На конференцији је представљен пројекат извођења изградње зграде Института БиоСенс, а присутнима су се обратили и директор Института БиоСенс проф. др Владимир Црнојевић, проректор Универзитета у Новом Саду, руководилац пројекта Антарес проф. др Весна Бенгин, као и амбасадор Израела у Србији Њ.Е. Алона Фишер Кам. Том приликом, је обележен и званичан почетак рада БиоСенс бизнис акцелератора, чији је циљ да помогне домаћем ИТ сектору у развоју сопствених производа и услуга у области пољопривреде кроз конкретне финансијске грантове и програме тренинга.

- БиоСенс је успео да споји два важна појма по којима су Нови Сад и Војводина препознатљиви. То су пољопривреда, која је традиционално ослонац развоја овог подручја, и информационе технологије. Верујем да ће пољопривредници у Србији имати снагу и вољу да прихвате иновације које им пружа наука и да што пре почну да примењују нова знања. Оно што наш град издваја и што је наша шанса за будућност јесу снажан универзитет и врхунски научно–истраживачки центри. И зато, најмање што можемо да урадимо као локална самоуправа, је да им помогнемо да имају што бољи амбијент и услове за рад. Градња објекта БиоСенс института је један од капиталних пројеката на нивоу целе земље, чија реализација почиње ове године у нашем граду - рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и похвалио велики труд, рад и посвећеност директора и запослених Института БиоСенс, као и руководиоца пројекта Антарес проф. др Весну Бенгин.

Председница Владе Ана Брнабић истакла је да је Србија већ позиционирана као центар региона у дигитализацији и иновацијама, као и да је пољопривреда одувек била веома важна за Србију.

- Ипак, ова грана привреде мора константно да се развија, мора бити мого ефикаснија и напреднија како бисмо искористили сав њен потенцијал. Шанса за то управо лежи  у коришћењу капацитета информационих технологија. БиоСенс својим деловањем осликава искорак ка модерној, дигиталној пољопривреди и повезује стартешки два значајна сектора у Републици Србији, а то су пољопривреда и ИТ – рекла је председница Владе Ана Брнабић и посебно се захвалила партнерима из Европске уније који учествују у финансирању науке у Србији.

Институт БиоСенс је јавни истраживачко-развојни институт који је посвећен развоју и примени информационо-комуникационих технологија у биосистемима са посебним акцентом на применама у пољопривреди. Његов најзначајнији пројекат је АНТАРЕС са буџетом од 28 милиона евра, од којих ће 50% бити уложени у нову зграду и савремене лабораторије. У оквиру Института налази се и Центар дигиталне пољопривреде Србије који кроз платформу Агросенс омогућава да мобилни телефон постане нов алат кроз који се размењују правовремене, географски прецизне и релевантне информације о активностима пољопривредне производње.

Завршен је пројекат изградње зграде Института БиоСенс у Новом Саду, а њена изградња  и опремање најсавременијом научноистраживачком опремом планирани су за ову годину, са роком за завршетак од око годину и по дана. На овај начин, домаће компаније имаће директни приступ савременим научно-истраживачким лабораторијама и ресурсима Института, али и финансијским средствима из ЕУ, широкој мрежи потенцијалних корисника и инвеститора, те менторским и услугама тренинга из области пословања и ИТ.

Нови Сад, 4. април 2019. године