ПОЧЕЛИ 8. МЕЂУНАРОДНИ ДАНИ ЕНЕРГЕТИКЕ И ИНВЕСТИЦИЈА

27.02.2019.

Манифестација ''Међународни дани енергетике и инвестиција'' отворена је на Новосадском сајму, а одржава се 27. и 28. фебруара у Конгресном центру ''Мастер''. Највећи форум за иностране и домаће пројекте организује Новосадски сајам, уз подршку Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај и РЕС фондације. Традиционално, Нови Сад носи титулу Град партнер, док је Зрењанин ове године Град пријатељ манифестације. Присустнима на отварању обратили су се градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, директор Новосадског сајма Слободан Цветковић, амбасадор Краљевине Данске у Републици Србији Андерс Кристијан Хоугорд, покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић и министар рударства и енегетике Републике Србије Александар Антић.

- Енергетика је предуслов за довођење нових инвестиција и мене као грађанина радује да у тој области имамо највећи ниво инвестиција. То је предуслов даљег развоја и реиндустрализације државе Србије без којег нема економског оснаживања. Енергетика подупире и развој пољопривреде, а осим што је пољопривредни центар, Нови Сад је и седиште највећих енергетских компанија као што су НИС, Србија гас и добар део постројења Електропривреде Србије. Чекају нас велики изазови око решавања питања енергетске ефикасности ЈП СПЦ Војводина, а с друге стране ми смо добар пример како градска топлана може добро да функционише. Новосадска топлана остварила је приход у градски буџет од готово пола милијарде динара, притом не добија субвенције од Града, а четири пута је појефтинила грејање у претходних годину и по дана – нагласио је градоначелник Вучевић.

Како је рекао министар Антић, Србија, према референтним подацима из 2016. године, има већи проценат учешћа обновљивих извора енергије од просека Европске уније. Он је појаснио да су амбиције велике, али да се мора водити рачуна да то буде одржив систем, односно да цена енергије буде адекватна платежној моћи грађана. Он је такође истакао да је план да у будућем периоду Електропривреда Србије боље искористи хидроенергетске потенцијале Дрине, Ибра и Мораве. Према речима покрајинског секретара за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненада Грбића, Србија дели са Норвешком десето место у Европи по улагању у изградњу ветропаркова, а 90 посто тих инвестиција је на територији Војводине.

Циљеви Дана енергетике су остваривање сарадње актера у области енергетског сектора, одрживе енергетике, заштите животне средине, сектора грађевинарства и локалног развоја у Србији и региону; стимулисање инвестирања у одрживу енергетику; представљање напредних технологија; промовисање могућности финансирања енергетских пројеката; већа примена обновљивих извора енергије и мера енергетске ефикасности и спречавање климатских промена и прилагођавање на неизбежне промене.

Нови Сад, 27. фебруар 2019. године