ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА НОВЕ ФАБРИКЕ КОМПАНИЈЕ „НИДЕК“ У НОВОМ САДУ

05.07.2022.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је полагању камена темељца за изградњу нове фабрике јапанске компаније „Нидек“ у Новом Саду. То ће бити друга фабрика у граду коју гради једна од најмодернијих светских компанија за производњу електричних мотора, а у питању је дивизија те компаније „Nidec Elesys Corporation“.

- Није било лако веровати да ће некада потпуно запуштена ливада, постати овако снажна  индустријска зона, као што је то Север 4. Када смо 2015. године кретали у инвестирање у ту пословну зону, у периоду отварања фабрике Лир, било је много отпора и питања о сврси и оправданости отварања исте. О томе се расправљало у тренутку када наш град није имао ни једну фабрику, јер су све постојеће уништене, што кроз санкције, што кроз пљачкашку приватизацију, чиме је Нови Сад буквално остао без свих индустријских комплекса и фабрика.  И онда када верујете, иако мало људи верује у снове довољно снажно, и то тако да и поред отпора радите оно што сматрате исправним, онда можете поносно да станете иза урађеног. После доласка Лира и ЦТП Инвеста, БМТС-а и Континентала, дочекали смо и фантастичну вест, не само за Нови Сад, него за целу Србију, а то је, да је велика јапанска корпорација Нидек одлучила да инвестира у овом делу Европе управо у нашем граду. Једна њихова фабрика „Nidec Electric Motor“ је скоро завршена и ту ће на јесен ове године почети инсталирање опреме, а у међувремену је донета одлука о доласку још једне дивизије „Nidec Elesys Corporation“. Управо смо њен долазак данас симболично најавили, полагањем камена темељца. Град Нови Сад,  кроз Управу за грађевинско земљиште и инвестиције, инвестира у додатно комунално опремање, и све то кроз координацију са ЦТП-ом, и верујем да ћемо до краја месеца завршити све наше радове. Инвестирали смо у те сврхе 202 милиона динара, а све укупно је Град, да би направио овај индустријски парк и радну зону Север 4, инвестирао четири милијарде динара током седам година. То је победа Новог Сада и свих Новосађана, јер смо имали снаге, новца и храбрости да то урадимо. Настављамо са плановима, а сада нам је циљ да Нидек доведе и трећу дивизију у наш град, уз отварање модерног истраживачко-развојног центра, где би се патентирале ствари везане за производњу. Поред пореза и нових радник места, велики су бенефити доласка Нидека, као и других великих компанија које послују овде. Наиме, ово је девета фабрика коју отварамо у Новом Саду после 40 година пропадања фабрика, а Јапанци и Немци су одабрали баш нашу државу и град за не мале инвестиције, што значи да могу да се поуздају у локалне и државне власти, а то свакако не би радили да овде није повољна пословна клима. Овде ће неколико стотина запослених, а у крајњој фази чак 1000 радника, имати добре плате и доброг послодавца - рекао је градоначелник Вучевић.

Предсeдник компаније „Nidec Elesys Corporation“ Тошики Саито је истакао да je та компанија, као члан „Нидек групе“ добила неизмерну подршку од стране Града Новог Сада, председника Републике Србије и амбасаде Јапана.
- Надам се да ће се добра веза између две земље продубити кроз оснивање наше фабрике, односно пословање у Новом Саду. Циљ нам је да постанемо матична фабрика за производњу инвертера за цело тржиште Југоисточне Европе, а надам се да ћемо што пре ступити у контакт са одличним кадровима, које Нови Сад свакако поседује – рекао је Тошики Саито и потом заједно са градоначелником Вучевићем и директором фабрике Александром Несторовим, положио камен темељац за изградњу нове фабрике.