ОТВОРЕНА МАНИФЕСТАЦИЈА „ДАН ПОЉА“ ИНСТИТУТА ЗА РАТАРСТВО И ПОВРТАРСТВО У НОВОМ САДУ

06.09.2016.
Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић посетиo je Институт за ратарство и повртарство и том приликом присуствоваo манифестацији „Дан поља кукуруза, сунцокрета, соје, шећерне репе и сирка“, у оквиру које се одржaва низ стручних предавања еминентних стручњака из области семенарства, селекције,...

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић посетиo je Институт за ратарство и повртарство и том приликом присуствоваo манифестацији „Дан поља кукуруза, сунцокрета, соје, шећерне репе и сирка“, у оквиру које се одржaва низ стручних предавања еминентних стручњака из области семенарства, селекције, заштите биља, као и обилазак демо огледа.

-Велико ми је задовољство да присуствујем „Дану поља“ јесењих култура који се традиционално организује у Новом Саду, где се приказују сорте и хибриди који већ постижу добре резултате у производњи, али и новитети у тој области. Честитам свим добитницима признања, нашим рекордерима у производњи, од којих очекујемо да премаше своје досадашње резултате. Од изузетне је важности улагати у пољопривреду, а Град Нови Сад, поред тога што има одличну сарадњу са Институтом за ратарство и повртарство, преко Градске управе за привреду сваке године издваја значајна средства за ту област - рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Манифестацију „Дан поља“ која се традиционално одржава на огледном пољу Института за ратарство и повртарство на Римским шанчевима, свечано је отворио председник Покрајинске владе Игор Мировић. Манифестацији су присуствовали и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић, и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, који су рекордерима у производњи сорти и хибрида „НС семена“ за 2015. годину уручили пехаре и признања.

- Пољопривреда је најважнија област за нас у Војводини и она захтева континуирано усаглашавање примене мера које реализују Покрајина и Република., а које пољопривредници траже. Наша оријентација је да у наредне четири године са још више средстава и енергије развијамо пољопривреду у Војводини, јер желимо да она донесе додатну вредност, да брендирамо и заштитимо географско порекло које имају војвођански производи, да подржимо органску производњу, и најважније да очувамо село – рекао је Игор Мировић.

В.д. директора Института проф. др Јан Туран обратио се присутнима рекавши да је „Дан поља“ најбоља прилика да се пошаље слика у свет о важности и значају науке у Србији, као и о бриљантним резултатима, који се не појављују случајно, већ је за њих потребна посвећеност, стрпљење и пожртвованост, а да управо те особине красе научне раднике Института.

Нови Сад, 6. септембар 2016. године