Омогућен приступ електронским услугама АПР-а

17.01.2023.

Приступ електронским услугама Агенције за привредне регистре (АПР) омогућен је од данас путем налога са којима су се корисници регистровали на Порталу за електронску идентификацију (eid.gov.rs).

- Нови корисници, који желе да користе електронске услуге доступне на порталу АПР-а, а који до сада нису имали корисничке налоге на систему АПР-а, потребно је да региструју своје корисничке налоге на Порталу за електронску идентификацију (eid.gov.rs). По регистрацији, пријављују се на портал АПР-а путем налога са Портала eid.gov.rs- наводе у АПР-у.

Постојећи корисници електронских услуга моћи ће да користе своје постојеће налоге на систему АПР-а најкасније до 1. јуна 2023. године. Након тога, услуге ће бити доступне искључиво пријављивањем на портал АПР-а путем налога са Портала eid.gov.rs, за шта ће бити потребно да региструју налоге на том порталу.

- Са имплементацијом електронских сервиса Kанцеларије за ИТ и еУправу желимо да обезбедимо њихову масовнију примену у привреди и да обезбедимо сигурнији начин чувања података наших корисника - рекао је директор Агенције за привредне регистре Милан Лучић.

Привредницима се тренутно пружају електронске услуге састављања и достављања финансијских извештаја, а Агенција одговора и за ефикасно функционисање информационог система за издавање електронских грађевинских дозвола.

Електронски се такође може регистровати оснивање друштва са ограниченом одговорношћу и предузетника, евидентирати стварни власници и подносити све врсте пријава за регистрацију финансијског лизинга, заложног права и понуђача, а у току ове године биће пуштене у рад и нове еУслуге.

- Са јединственим корисничким еИД налогом, привредницима и грађанима је омогућен приступ не само свим електронским услугама АПР-а, већ и осталим услугама еУправе euprava.gov.rs, Портала локалних пореских администрација lpa.gov.rs, Портала еЗдравље, e-zdravlje.gov.rs, Мој еДневник moj.esdnevnik.rs, еФактура efaktura.mfin.gov.rs и Моја прва плата mojaprvaplata.gov.rs - рекао је министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић.

Додао је да очекује да ће и остале државне институције, пре свега Пореска управа Републике Србије и Централни регистар обавезног социјалног осигурања, које пружају неке електронске услуге грађанима или привреди, у наредном периоду такође прећи на овај вид пријаве.

Вршилац дужности директора Kанцеларије за ИТ и еУправу Милан Латиновић је рекао да су до сада у сарадњи АПР-а и Kанцеларије за ИТ и еУправу имплементирани електронски сервиси "Time stamp" и потписивање финансијских извештаја квалификованим електронским сертификатом у клауду, који издаје Kанцеларија за ИТ и еУправу, при чему је започета и интеграција електронских регистара на еПисарницу.

Извор:Екапија