НОВИ САД СТРАТЕШКИ РЕШАВА ВАЖНА ПИТАЊА И ПРИВЛАЧИ СВЕ ВИШЕ ИНВЕСТИЦИЈА

25.04.2019.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић одржао је конференцију за новинаре на којој је представио тренутно стање када је реч о три важна питања, односно о изградњи нових јавних гаража, решавању статуса Апотеке ''Нови Сад'' и ЈП ''Спортски и пословни центар Војводина''.
Како је рекао, на јавном позиву за концесију Апотеке ''Нови Сад'', четири компаније су откупиле документацију, а до 3. априла стигла је понуда која је, по првим проценама, апсолутно валидна.

- Ради се о понуди апотекe ''Бену'' којa je власништво немачког ''Феникса'', и то у износу од 4 238 753 евра, или 362 375 евра више него што је била одређена почетна вредност од стране Града за концесију на градским апотекама на 15 година. Веома смо поносни што је Нови Сад први град у Србији који је заиста стратешки решио проблем државних апотека. Добили смо одобрење од државне Комисије за јавно-приватна партнерства и концесије, и наш пројекат је прави пример другим општинама како се концесионо решава проблем државне апотеке. Задовољни смо што нам долази тако реномирана светска фирма, а мислим да су задовољни и сви запослени у апотекама, јер знају да ће имати сигурног послодавца који поштује све законске прописе и колективне уговоре. Дајемо концесију на 15 година, а Град остаје једини и искључиви власник све непокретне и покретне имовине која се даје кроз концесију. У року од 25 радних дана по потписивању уговора, концесионар је дужан да уплати готово три милиона евра на рачун Града. До сада је понуђач доставио две банкарске гаранције, а трећу ће доставити по потписивању уговора, што очекујемо да се догоди у јуну. Концесионар је дужан да преузме 46 запослених, а плате им не могу бити ниже од данашњих примања. Данас отварамо понуду за давање у закуп Галенске лабораторије, и ту је обавеза понуђача да преузме пет радника и да им задржи ниво садашњих зарада. Град задржава своју апотеку и једно продајно место у Ветернику, са преосталим радницима, тако да можемо реаговати уколико буде проблема током концесије – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

До 8. априла могле су се достављати необавезујуће понуде за пројектовање, изградњу, финансирање и управљање јавним гаражама на седам локација у Новом Саду, а како је рекао градоначелник стигле су две понуде.

- Једна је од велике кинеске компаније, која тренутно има највећу гринфилд инвестицију у Србији, односно од њене ''мајке компаније'', директно из Кине. Понуђено је 30 милиона евра за изградњу четири гараже и то у Улици Модене, на Тргу републике, у Улици Владике Платона и у Шафариковој улици. Понудили су да изграде три подземне и једну надземну гаражу са 1175 паркинг места. Другу понуду дала је новосадска компанија за изградњу гараже у Улици Модене. Сада имамо јаснију слику како тржиште реагује на концепт заједничког улагања у тој области и знамо како даље да се крећемо. До краја лета, намера нам је да распишемо обавезујући јавни позив, тј. тендер за концесију за гараже, а у пројекту ћемо одредити период концесије и учешће Града у профиту од гаража. Ако све буде текло према плану, до краја године требало би да крене изградња првих подземних гаража у Новом Саду, и то без оптерећивања буџета Града – истакао је Вучевић.

Када је реч о необавезујућем јавном позиву за СПЕНС, стигло је седам понуда, од три стране и четири домаће компаније, са различитим концептима како да се тај објекат учини енергетски ефикаснијим и да му се смање губици.

- Пријатно смо изненађени понудама за СПЕНС, и видећемо који је модел најприхватљивији. Иначе, смањили смо губитке тог градског предузећа за 650 милиона динара, а у наредним месецима смањићемо број запослених за 68, што на годишњем нивоу доноси уштеду на зарадама од 66 милиона динара. Град такође намерава да преговара са банкама и другим партнерима у погледу улагања у енергетски фасадни омотач СПЕНС-а, с тим да се задржи тренутни изглед објекта. Остаје и питање управљања пословним простором, и приземље је атрактивно за бутике и продавнице, а разматрамо да први спрат искористимо за вртиће, или за инкубаторе и бизнис хабове, с обзиром на то да су у близини Универзитет и Научно - технолошки парк – изјавио је Милош Вучевић.

Такође, градоначелник је говорио и о првој инвестицији у Југоисточној Европи компаније ''Бери Калебо'', односно о изградњи фабрике чоколаде у Новом Саду.

- Долазе са инвестицијом од 50 милиона евра, запослиће 100 људи, али ће и кооперанте тражити међу домаћим привредницима. Почетком 2021. године премијум брендови чоколаде и какаоа ће бити произведени у Новом Саду. Нови Сад је био конкурентан другим градовима из Србије и регион, а ову инвестицију смо добили захваљујући подршци председника Србије и Владе. Имамо најављен долазак и немачке компаније ''БМТС'' која производи турбо компресоре за аутомобиле и пета је у свету по производњи. То је инвестиција од 50 милиона евра, запослиће 445 радника, од тога 50 инжењера у њиховом истраживачком развојном центру. Требало би да буду смештени поред фабрике ''Лир'' у радној зони Север четири – истакао је новосадски градоначелник и додао да добре вести стижу и из ''Аптива'', бившег ''Делфаја'' који ће запослити још 900 радника.

- Поносан сам на ове резултате, на то што у наш град желе да улажу лидери у својим областима и што нас виде као добро и сигурно место за улагање. Они доносе свој новац, отварају радна места, плаћају порезе, што ће нам омогућити да још више улажемо у развој града и боље услове за живот – закључио је градоначелник Вучевић и захвалио се својим сарадницима који су стручно и оперативно изнели поменуте, за Град важне, пројекте.

Нови Сад, 25. април 2019. године