"Упућивање радника у оквиру пружања услуга: унапређење административне сарадње и приступа информацијама"

Рок: 
9. јун 2017. године
Институција: 
Програм Европске уније за запошљавање и социјалне иновације

Овај позив намерава да подржи разумевање постојећих, као и нових изазова Комисије и држава чланица у развијајњу иницијатива у области Упућивања радника у оквиру пружања услуга и поштеној радној агенди.

Правилно функционисање административне сарадње између држава чланица и бољи приступ информацијама о важећим одредбама и условима запошљавања на транспарентан и приступачан начин, од суштинског су значаја за правилну примену, спровођење и примену Директиве. (Мисли се на следећу Директиву: DIRECTIVE 96/71/EC OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL, concerning the posting of workers in the framework of the provision of services, прим. прев.)

Општи циљеви су да се 1) додатно побољша транснационална административна сарадња између националних надлежних органа и социјалних партнера који су укључени у праћење и правилну примену Директиве о упућивање радника у оквиру пружања услуга и директиве за њено спровођење; 2) повећа међусобно поверење међу актерима, укључујући промовисање заједничких активности између социјалних партнера на различитим нивоима, размену релевантних званичника и спровођење обука; као и 3) повећа основу доказа, како квалитативне, тако и квантитативне природе, те евалуацију првобитних информација и података који се тичу различитих димензија Упућивања радника у оквиру пружања услуга.

Да би се постигао циљ, намера је овог позива за подношење предлога да се финансирају иницијативе транснационалне сарадње које покривају најмање 7 квалификованих земаља.

Специфични циљеви овог позива за подношење предлога пројеката су следећи:
а) промовисање транснационалне сарадње између државних органа и заинтересованих страна, укључујући промоцију употребе ИМИ – ја (Информационог система унутрашњег тржишта, прим. прев.) и размене искустава и најбољих пракси у том погледу.
б) повећање приступачности, транспарентности и квалитета информација које се односе на услове запошљавања које треба да се поштују и постојеће праксе у државама чланицама за праћење и спровођење Директиве о упућивању радника у оквиру пружања услуга ;
ц) унапређење доказа кроз прикупљање и процену оригиналних података, анализе и информације које су специфичне за процес упућивања, укључујући сарадњу између универзитета кроз различите дисциплине, истраживачке центре и институте, и заинтересованих страна.

Следеће активности могу бити суфинансиране:
а) сарадња: развој нових или побољшање постојећих облика размене, стручних оцена и / или програме обуке (на пример заједничке посете, заједничке инспекције, кратке активности обуке) између званичника надлежних државних органа и / или између релевантних социјалних партнера и заинтересованих страна у контексту праћења усаглашености са и применом важећих правила у односу на упућивање радника, укључених и у подуговарачке ланце, и / или административне сарадње и узајамне помоћи, укључујући и употребу Информационог система унутрашњег тржишта (ИМИ).
б) Информације: развој или надоградња on-line платформе за прикупљање и ширење квалитета, user-friendly, и специфичних информација усмерених на раднике и / или предузећа у вези са условима рада који се односе на упућене раднике, процедуре и услови које морају да поштују предузећа у различитим државама чланицама, и друге релевантне информације за упућивање радника у контексту пружања прекограничних услуга.
ц) знање: развој заједничких истраживачких пројеката о различитим димензијама о упућивању радника у контексту транснационалног пружања услуга и ширења резултата кроз циљане стратегије пропаганде, како у научној области, тако и у специјализованој и општој штампи.

Правна лица, прописно основана и регистрована, у следећим земљама су квалификована за водеће апликанте и ко-апликанте:
- Државе чланице ЕУ;
- Исланд и Норвешка у складу са Споразумом за ЕИП;
- Албанија, Бивша Југословенска Република Македонија, Црна Гора, Србија и Турска.

Да би се квалификовали, водећи апликанати, ко-апликанати и повезана лица морају припадати једној од следећих категорија:
- jавне управе;
- међународне организације;
- непрофитне организације (приватне или јавне);
- истраживачки центри / институти;
- установе високог образовања;
- oрганизације цивилног друштва,
- oрганизације социјалних партнера на европском, националном или регионалном нивоу.

Укупан буџет намењен за ЕУ суфинансирање пројеката у оквиру овог позива је процењен на ЕУР 2.700.000,00.

Овај позив захтева од апликаната да обезбеде широку географску покривеност и успоставе сразмеран конзорцијум, као и да се баве широким спектром активности. Тако, ради илустрације, Комисија очекује да ће доделити 6-8 донација.

Комисија задржава право да не дистрибуира сва средства која су јој на располагању, или да повећа буџет, уколико додатна средства постану доступна.

Опширније