Најзначајнији пројекти и инвестиције који су обележили 2022. годину у Новом Саду (2. део)

23.01.2023.
Новом Саду и њеним грађанима 2022. година донела је бројне инвестиције и пројекте, које су обухватили готово све сфере друштвеног живота.

 

Тешко је сетити се свега што је започето или изграђено са циљем побољшања квалитета живота у нашем граду у претходној години, али један од доказа да је ипак урађено подоста могу да буду и наши текстови.

Списак пројеката и инвестиција, који су по нама обележили претходну годину у Новом Саду, морали да поделимо у два дела, због њихове бројности.

ОБНАВЉАЊЕ ПУТНЕ МРЕЖЕ НА ПРЕКО 25 ЛОКАЦИЈА

Град Нови Сад је извршио реконструкцију преко 25 улица у Новом Саду, при чему ниједан део града није занемарен.

Радови су укључивали како постављање новог асфалта, тако и реконструкцију паркинга и тротоара на појединим местима. Јавност је благовремено била обавештавана о динамици радова и изменама режима саобраћаја.

Бројне од одабраних улица представљале су изразито фреквентне саобраћајнице, које су захваљујући овим радовима постале безбедније за саобраћај.

Реконструкцијом су, између осталих, биле обухваћене следеће улице: Булевар Михајла Пупина, од Жарка Зрењанина до Варадинског моста; Булевар Јаше Томића, од Кисачке до Стевана Дороњског; Булевар Јована Дучића; Београдски кеј; Футошки пут; Кисачка улица; Хајдук Вељкова улица; Дожа Ђерђа; Гагаринова улица; Улица Саве Ковачевића; Косовска улица; Војвођанска улица; Јована Суботића; Бајчи Жилинског; Приморска улица; Радомира Раше Радујкова; Јована Поповића, од Суботичке од Патријарха Павла, као и поједине улице у Ветернику и у Сремској Каменици.

Град је за ове потребе уложио око 2,2 милијарде динара, од чега су средства из буџета Аутономне покрајине Војводине око 800 милиона динара.

ИЗГРАДЊА ЈОШ 25 СТАНОВА ЗА СОЛИДАРНО СТАНОВАЊЕ

У Улици Момчила Тапавице бб на Новом насељу завршена је у 2022. години још једна ламела са 25 станова, који су намењени за куповину по привилегованим условима конкурисања.

Наиме, станови су намењени нашим држављанима који сопственим средствима не могу да реше стамбену потребу по тржишним условима за себе и своју породицу.

Нови Сад је један од ретких градова који улаже средства у изградњу станова и помаже одређеним категоријама становништва да трајно реше једно од најважнијих потреба, питање становања.

ИЗГРАДЊА ЈОШ 438 СТАНОВА ЗА ПРИПАДНИКЕ СЛУЖБИ БЕЗБЕДНОСТИ

У јуну месецу завршена је још једна фаза у решавању стамбеног питања за припаднике служби безбедности у насељу Југовићево, којима су тада уручени кључеви за још 438 станова.

Средствима Републике, као и обезбеђивањем земљишта и инфраструктурним опремањем Града, до сада је у велелепном и модерном стамбеном комплексу у Југовићеву завршено и усељено око 2000 станова.

У наредном периоду очекује се градња још 1500 станова.

НОВИ СЕНТАНДРЕЈСКИ ПАРК

Заједничким залагањем Града Новог Сада, компаније „НИС“ и Удружења „Зелени сад“, уређена је нова парковска површина у Приморској улици, а Град је постао богатији за још једну зелену површину. Неискоришћена и потпуно неуређена површина, добила је нови квалитет и садржај, будући да је на парцели од око три хектара примењена најсавременија технологија и постављен модеран урбани мобилијар.

Целокупан простор обогаћен је новим садницама дрвећа и зеленила.

Сентандрејски парк имаће велики значај за житеље Слане баре, али биће и место окупљања за грађане Клисе и Видовданског насеља.

ГРАДЊА ДЕЧИЈИХ ИГРАЛИШТА, ФИТНЕС И STREET WORKOUT ТЕРЕНА НА 22 ЛОКАЦИЈЕ

У 2022. години настављена је брига за бољим, безбеднијим и модернијим игралиштима и теренима на територији Града Новог Сада.

Посредством Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције у 2022. години изграђена су, односно постављена на 22 локације нова игралишта и терени, чиме су бројни делови Новог Сада постали атрактивнији и богатији за нове садржаје на отвореном.

Као и до сада, вођено је рачуна о равномерној заступљености приградских насеља у новом оплемењивању отворених простора, у односу на уже градско језгро.

Нова дечија игралишта изграђена су на девет локација у Новом Саду, од којих су четири у приградским насељима.

Опрема и подлога у сврху фитнеса за младе постављени су на три локације, од којих се једна локација налази приградском насељу.

Изграђено је чак 10 workout терена, од којих су четири у приградским насиљима.

ОТВАРАЊЕ РАЗВОЈНОГ ЦЕНТРА КОМПАНИЈЕ „IBM“

Будући да се Нови Сад у последњој деценији XXI века испрофилисао као центар ИТ индустрије, његов имиџ допринео је да још једна од највећих светских ИТ компанија отвори развојни центар у нашем граду.

На Булевару Европе отворен је у децембру месецу Развојни центар америчке компаније „IBM“, у којем ће млади инжењери имати прилику за запослење и рад на развијању софтвера за потребе ове компаније.

У канцеларији „IBM“ у Новом Саду тренутно је запослено преко 30 радника, а очекивање је да ће и у оквиру новоотвореног Развојног центра бити запослено још минимум толико људи.

У Новом Саду тренутно послује око 900 ИТ компанија, које запошљавају преко 10.000 људи.

РЕКОНСТРУКЦИЈА НАЈСТАРИЈЕГ БУНАРА ЗА ПИЈАЋУ ВОДУ У НОВОМ САДУ

Најстарији бунар за пијаћу воду на Кеју, у потпуности је реконструисан у 2022. години, чиме је обезбеђено сигурније снабдевање пијаћом водом у Новом Саду.

Имајући у виду да овај бунар од 2008. године није био у употреби, његовим чишћењем и адаптацијом, Нови Сад је добио и могућност већег снабдевања пијаћом водом.

Ово је изузетно битно за Нови Сад нарочито за време лета, када је потрошња пијаће воде много већа.

Поред овог бунара, у 2022. започета је реконструкција бунара на Ратном острву.

ПОЧЕТАК ГРАДЊЕ ДОМА ЗДРАВЉА НА ВИДОВДАНСКОМ НАСЕЉУ

Поред новоизграђеног објекта Дома здравља „Нови Сад“ у насељу Адице, у 2022. години постављен је камен темељац за градњу још једног дома здравља, на Видовданском насељу.

Ради се о још једном делу града који до сада није имао свој објекат здравствене заштите.

Интенција је да нови објекат буде пружалац примарне здравствене заштите не само за мештане Видовданског насеља, већ и грађана са Клисе и Слане баре.

Нови објекат ће се налазити на углу улица Емануила Јанковића и Александра Невског, а поседоваће службе опште праксе, педијатрије, гинекологије, стоматологије, патронаже и лабораторију.

Осим већ поменутог значаја који ће градњом овог објекта имати мештани који ће територијално припадати овом диспанзеру, очигледан допринос биће видљив и у растерећењу капацитета свих постојећих здравствених установа у Новом Саду. То за последицу свакако има виши квалитет здравствене заштите свих Новосађана.

ПРОШИРЕЊЕ СРЕДЊЕ МЕДИЦИНСКЕ ШКОЛЕ „7.АПРИЛ“

Почетком 2022. године отпочет је велики пројекат проширења Средње медицинске школе „7. април“, који обухвата градњу још једне зграде у склопу ове образовне установе, али и градњу фискултурне сале.

Овом инвестицијом биће решени вишедецинијски проблем недовољног простора за одвијање теоријске и практичне наставе у овој школи.

По завршетку радова, ђаци ове школе имаће много модерније и боље услове за школовање, који ће у потпуности одговарати капацитетима ове школе.

Поред ове инвестиције, подсећамо да су у току 2022. године спровођени и радови на изградња фискултурне сале за ОШ „Васе Стајић“, а који су отпочели 2021. године.

РЕКОНСТРУКЦИЈА БИЦИКЛИСТИЧКИХ СТАЗА 

Toком 2022. године завршени су радови на реконструкцији бициклистичких стаза Футошке улице и Футошког пута – 2. фаза, деоница од Хајдук Вељкове улице до Булевара патријарха Павла, у дужини од 3,3км. Вредност инвестиције износила је 181,1 милиона динара.

У току 2022. године завршени су и радови на реконструкцији пешачких и бициклистичких стаза, од Хајдук Вељкове улице до Улице Антона Чехова, у дужини од 900м, чија је вредност 59,4 милиона динара.

Нови Сад је на тај начин још једном потврдио да негује и побољшава бициклистичку културу.

Битно за поменути, у периоду од 2012. до 2022. године изграђено је 26,1 км нових бициклистичких стаза, вредности 135 милиона динара.

Такође у овом периоду, кроз редовно одржавање реконструисано је 10,7 км бициклистичких стаза, за шта је издвојено 37,2 милиона динара.

ПУШТАЊЕ У РАД РЕКОНСТРУИСАНИХ БАЗЕНА НА САЈМИШТУ

Почетком јануара месеца завршени су радови на наткривању базена на Сајмишту и реализовани су први тренинзи пливачких клубова у новом руку.

Објекат на Сајмишту тако је постао употребљив током читаве године, а притисак на базене на Спенсу и Сланој бари, у великој мери су смањени.

Простор је опремљен системом за филтрацију и грејање, како воде тако и простора, и комплетно реновираним свлачионицама.

Град је инвестирао преко 155 милиона динара у ову инвестицију и тиме омогућио пливачким клубовима ексклузивно право коришћења овог објекта зими, уз одличне услове рада.

Током летње сезоне базен је био откривен и дат на употребу грађанима.

У плану је, да садржај на Сајмишту ускоро буде обогаћен и аква парком, чиме ће атрактивност овог објекта бити још већа.

Извор: Градскеинфо