Најзначајнији пројекти и инвестиције који су обележили 2022. годину у Новом Саду (1.део)

18.01.2023.
Јануар месец, као почетак године, осим планирања циљева који се желе постићи у новој години, за собом неизбежно носи и ретроспективу успешности претходне године. У складу са тим, спремили смо вам ретроспективу пројеката и инвестиција коју су по нама обележили 2022. годину у Новом Саду.

Будући да се ради о великом броју значајних пројеката и инвестиција, од којих сваки има посебну важност за све Новосађане, одлучули смо да тај „списак“ поделимо на два дела.

НОВИ САД КАО ЕВРОПСКА ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ

Свечаном церемонијом отварања на дан српске православне Нове године 2022. године, наш град је постао Европска престоница културе. Нови Сад је међу првим градовима ван Европске уније који је проглашен за Европску престоницу културе и тако је постао један од 60 градова који су понели ову титулу, негујући богатство различитости и интеркултуралност.

Читава 2022. година била је обележена бројним манифестацијама у оквиру Европске престонице културе, и то је неизбежан утисак „новосадске“ 2022. године.

У склопу ове престижне титуле, у нашем граду је одржано преко 1500 манифестација, на којима је наступило преко 4000 извођача.

Изузетно је битно поменути чињеницу да је за потребе Европске престонице културе запуштени објекат Кинеске четврти трансформисан у својеврсну фабрику културног стваралаштва – Креативни дистрикт, при чему је целокупна инфраструктура добила нови изглед и сјај.

Поред тога, направљена је мрежа културних станица на осам различитих делова града, чиме је култура постала доступна сваком грађанину Новог Сада. У приградским насељима обновљени су домови културе.

ИЗГРАДЊА БРЗЕ ПРУГЕ НОВИ САД – БЕОГРАД

Изградња брзе пруге Нови Сад – Београд представља највећи инфраструктурни пројекат у 2022. години не само у Републици Србији, већ и у овом делу Европе.

Деоница пруге Београд-Нови Сад пуштена је у рад у марту месецу, а  представља део међународне пруге Београд – Будимпешта. Њеном отварању присуствовали су председник Владе Мађарске Виктор Орбан и председник Републике Србије Александар Вучић.

Брзом пругом дужином око 75км саобраћа најмодернији воз „Соко“, са којим се из Новог Сада за Београд стиже за свега 35 минута.

У склопу овог пројекта реконструисана је први пут од њене изградње и давне 1964. године Железничка станица „Нови Сад“, која је добила ново модерно рухо. Станица сада поседује амбуланту, простор за децу, нову пошту, банкомате, као и чекаоницу за бицикле. У склопу модернизације реновирана је и станица у Петроварадину.

ИЗГРАДЊА ДВА НОВА ВРТИЋА

Град Нови Сад изградио је у 2022. години чак два нова објекта Предшколске установе „Радосно детињство“, и то на Сајлову и Ветернику.

На овај начин листа чекања за упис смањена је за  око 500 деце, која су стекла право на бесплатан боравак у овој установи, а Нови Сад је још једном показао да брине о деци и популационој политици уопште.

У вртић „Плава звезда“ на Сајлову уписано је 213 деце, распоређених у 11 васпитних група, и запослено је 30 нових људи. У изградњу и опремање Град је уложио преко 235 милиона динара, од којих је шест милиона уложила Фондација „Новак Ђоковић“.

Вртић „Камичак“ у Ветернику примио је 274 деце, која су распоређена у 12 група, од којих је шест јаслених.

Поређења ради, 2012. године у Предшколској установи „Нови Сад“ било је 15.700 уписане деце, док данас ову установу похађа преко 17.500 деце.

Од 2019. године боравак у ПУ „Радосно детињство“ је бесплатан за сву децу.

ПУШТАЊЕ У РАД РЕКОНСТРУИСАНИХ БАЗЕНА НА СПЕНСУ

У јануару месецу пуштени су у рад потпуно реконструисани базени на Спенсу, који су до тада пропуштали воду.

Реконструкцији базена је приступљено први пут од њихове изградње, односно после 30 година. Иако овај посао није текао онако како је замишљено, резултати су били вредни чекања.

Новосађани су добили најмодерније и најквалитетније уређене базене, са реновираним свлачионицама и тушевима.

Приликом реконструкције уграђени су најефикаснији филтери, систем грејања, преко 60 цеви за брже пуњење и пражњење базена, као и опрема којом је олимпијски базен уређен по FINA – стандардима. Тиме је овај базен коначно оспособљен за међународна такмичења, али пре свега и за најбоље припремне услове наших пливача.

ПОЧЕТАК ИЗГРАДЊЕ ДРУГЕ ФАБРИКЕ „НИДЕК“

У јулу месецу положен је камен темељац за градњу друге по реду фабрике светске компаније за производњу електричних мотора компаније „Нидек“.

Стабилно политичко и економско окружење још једном су превагнули код компаније „Нидек“ приликом одабира још једног места за инвестирање у Европи, избором баш Новог Сада као најпогоднијег.

„Nidec Elesys Corporation“ ће отворити нова радна места за наше грађане. Намера је да Нови Сад постане центар производње јапанских електромотора и инвертера за тржиште Источне Европе, што ће допринети просперитету и Града и републике.

Подсећења ради, у 2021. години отпочета је градња првог посторојења „Nidek motors“, која ће запослити преко 300 људи у Новом Саду.

ПОЧЕТАК ГРАДЊЕ СПОРТСКОГ КОМПЛЕКСА У ФУТОГУ

Инвестиција вредна 1.750.000.000 динара отпочета је са градњом у месецу марту и биће завршена крајем 2023. године, а допринеће подизању квалитета живота за мештане Футога и околних насеља.

Спортски комплекс у Футогу чиниће затворени олимпијски базен, затворени мали базен, отворени спортски терени (два кошаркашка, два одбојкашка и два тениска терена), дечија игралишта и теретане на отвореном ,као и пратећа саобраћајна и комунална инфраструктура.

Нови Сад ће на овај начин добити још један олимпијски базен, чиме ће се услови за тренажне али и рекреативне активности подићи на виши ниво, а постојећи спортски капацитети на Спенсу и Сајмишту биће у великој мери растерећени.

ПОЧЕТАК ГРАДЊЕ ДВЕ ПОДЗЕМНЕ ГАРАЖЕ

Захваљујући мудрој политици града, путем Уговора о концесији, на две локације у центру града започета је градња две подземне гараже, укупног капацитета око 500 паркинг места.

Осим решавања кључног проблема паркирања у центру града, градња јавних гаража омогућиће другачије и оптималније уређење старог градског језгра, што ће свакако допринети повећању квалитета живота у нашем граду.

У марту месецу отпочета је градња прве подземне гараже код комплекса Бановине, која ће бити капацитета око 180 паркинг места, укључујући и паркинг места са електронским пуњачем. Завршетак радова очекује се крајем ове године.

У мају месецу отпочета је градња друге по реду подземне гараже, у Улици Модене. Гаража ће бити капацитета око 270 паркинг места.

ИЗГРАДЊА НОВОГ ДОМА ЗДРАВЉА НА АДИЦАМА

У марту месецу отворен је нови објекат Дома здравља „Нови Сад“ у насељу Адице, чиме је улагање у здравство настављено и у 2022. године.

Објекат на Адицама опремљен је најмодернијом опремом, и пружаће примарну здравствену заштиту за око 17000 грађана из тог дела града.

У амбуланти је запослено пет лекара опште праксе, гинеколог и два стоматолога, а поседује и лабораторију.

На овај начин су први пут житељи насеља Адице добили свој дом здравља, и тиме остварили виши квалитет здравствене заштите. Истовремено, постојећи објекти у оквиру Дома здравља „Нови Сад“ у великој мери су растерећени бројем пацијаната.

ПОТПИСИВАЊЕ УГОВОРА О ПРОЈЕКТОВАЊУ И ИЗВОЂЕЊУ РАДОВА НА ИЗГРАДЊИ ОБИЛАЗНИЦЕ ОКО НОВОГ САДА СА МОСТОМ ПРЕКО ДУНАВА

Сањано и уцртано у урбанистичке планове још давне 1963.године започето је са реализацијом у марту 2022.године, потписивањем комерцијалног уговора за градњу четвртог моста у Новом Саду, у продужетку Булевара Европе.

Уговор су у Новом Саду потписали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, в.д. директора „Коридори Србије“ Александар Антић и потпредседник „China Road and Bridge Corporation“ Zhang Xiaoyuan.

Захваљујући подршци председника Републике, држава је обезбедила средства за реализацију овог пројекта од националног значаја, који ће допринети смањењу саобраћајне гужве у граду и растерећењу путног правца преко Моста слободе.

Грађани сремске стране Новог Сада градњом овог моста добиће бољу повезаност са самим градом, уштедеће трошкове и време путовања.

Такође, преласком преко будућег четвртог моста, грађани ће од кружне раскрснице у Сремској Каменици настављати том деоницом Фрушкогорског коридора ка најдужем тунелу у нашој земљи.

Несумњив значај будућег моста и овог коридора јесте у геосаобраћајном повезивања подручја нашег Града са регионалним и међународним путевима. Град и Аутономна покрајине Војводина повезаће се са западним и северозападним делом Србије, а наша земља са Босном и Херцеговином и Румунијом.

ПОЧЕТАК ГРАДЊЕ МОСТА У СКЛОПУ ФРУШКОГОРСКОГ КОРИДОРА

У склопу Фрушкогорског коридора отпочета је градња петог моста у Новом Саду, који ће спајати Петроварадин и радну зону Север 4, чиме ће се овај коридор затим спојити са ауто-путем Е-75.

Овај „пети“ мост ће у највећој мери бити намењен за теретни саобраћај, и требало би да преусмерава теретни саобраћај директно у новосадске индустријске зоне.

Управо због тога овај мост ће несумњиво побољшати квалитет живота мештана Петроварадина, а загађење у том делу града биће смањено.

Мост ће бити дугачак 1766 метара, а очекивани рок за завршетак радова предвиђен је за крај 2024. године.

Извор: Градскеинфо