Младима бесповратно 15.000 ЕУР и кредитна подршка за покретање бизниса - Министарство пољопривреде ДФЦ-у предложило три пројекта

12.10.2020.

 Министарство пољопривреде је америчкој Међународној развојној финансијској корпорацији ДФЦ предложило три пројекта која су за Србију важна, а која се односе на младе пољопривреднике и њихово започињање посла, женско предузетништво у пољопривреди и прехрамбену индустрију, изјавио је за Тањуг министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Пројекат чија је реализација са ДФЦ већ у току је гарантна шема за кредитну подршку српским пољопривредницима, којим се обезбеђују колатерали, прецизирао је Недимовић.

- Где ми са ДФЦ, гарантујемо 60% колатерала уколико неко хоће да купи машину, земљу, започне неки бизнис у пољопривреди, прехрамбеној индустрији. Ако нешто кошта стотину "нечега", ми 60% гарантујемо да ће бити тако - каже Недимовић, појашњавајући да овај пројекат раде преко три пословне банке које су прошле на конкурсу.

Бесповратни грантови за младе пољопривреднике од око 15.000 ЕУР министарство је, такође, кандидовало.

- Ми тај пројекат већ радимо из националног буџета, али бисмо волели да то радимо са ДФЦ. То су грантови од 15.000 ЕУР, бесповратни, за започињање бизниса у пољопривреди за млађе од 40 година - каже министар Недимовић.

Ти грантови се нарочито односе, каже он, на сточарство, воћарство и повртарство, "као три тешке гране пољопривреде, које везују људе за село".

Очекивана су улагања ДФЦ и у агротуризам, а Министарство пољопривреде већ има неке линије које су "покривене" из националног буџета, из ИПАРД-а.

- Џаба вам све, ако ви произведете храну, а немате коме да је продате - рекао је Недимовић.

Упитан када би планирани пројекти са ДФЦ могли да почну да се реализују, Недимовић одговара да "то морамо да питамо команданта ДФЦ у Србији".

- Што се нас тиче, ми можемо сутра, ми смо спремни - каже Недимовић.

Извор: Тањуг