''ЛИР'' ОСТАЈЕ СТРАТЕШКИ ПАРТНЕР ГРАДА НОВОГ САДА

11.02.2021.

Град Нови Сад добио је понуду од Инвестиционог фонда CTP tehnology из Прага да купe халу у којој се налази фабрика Лир, а не саму фабрику, у смислу правног лица и производног погона – истакао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић како би појаснио околности око поменуте понуде. Како је рекао, CTP tehnology је заинтересован да купи простор, тј. објекат који је тренутно у власништву Града Новог Сада, и од којег Лир рентира халу.

- Реч је о понуди за промену власништва хале, а не компаније. Лир наставља да ради у тој фабрици, он је осигуран уговором, радна места се не угрожавају било каквом пословном трансакцијом, људи настављају да раде, а компанија Лир остаје стратешки партнер Града Новог Сада као један од највећих послодаваца. У том сегменту се ништа не може променити. Лир и CTP tehnology сарађују у више европских земаља, на начин да CTP tehnology изнајмљује халу Лиру. Иначе, CTP tehnology у Новом Саду изнајмљује простор за BMTS tehnology и Континентал са новом фабриком. CTP tehnology је тзв. девелопер који купује индустријске парцеле и зоне, развија их, гради хале и рентира их. Велике компаније по данашњој методологији рада не желе да граде фабрике него долазе са опремом, а простор рентирају од девелопера – изјавио је Милош Вучевић.

Градоначелник је такође рекао да ће сличан сценарио који подразумева сарадњу инвеститора и девелопера, бити и у индустријској зони Север 4. Како је оценио, тај концепт присутан је и у другим земљама, а не само у Србији.

- Град је постигао добар ефекат изградњом хале у коју смо довели Лир и отворили преко 2500 нових радних места, а није посао Града да се бави рентирањем фабрика – закључио је Вучевић.