Креативна Европа – Европски пројекти сарадње (EACEA 32/2014)

Рок: 
01.10.2014.године
Институција: 
Европска комисија

Тема/сектор: Култура, Прекогранична сaрадња. Прихватљиви апликатни су: Тела државне управе изузев Владе и министарстава, Јединице локалне и регионалне самоуправе, Удружења, Неформална удружења и иницијативе, Министарства. Државе: ЕУ 27, Придружене државе, Хрватска, Србија, БиХ, Црна Гора, Македонија, Турска, Албанија. 

Износи средстава €: 38.000.000

Главни циљеви подршке транснационалним пројектима културне сарадње су јачање капацитета европских културних и креативних сектора за транснационално и интернационално деловање, унапређење транснационалног протока културних и креативних радова, те унапређење транснационалне мобилности актера који делују у културном и креативном сектору, посебно уметника.

Приоритети који се тичу јачања капацитета културног и креативног сектора за транснационално деловање стога су следећи:
- подршка активностима стварања вештина, компетенција и знања за културне и креативне актере чиме се доприноси јачању културних и креативних сектора, укључујући подршку за адаптацију на дигиталне технологије, испитивање иновативних приступа развоја публике те испитивање нових модела управљања и пословања;
- потпора активностима које омогућавају културним и креативним актерима да сарађују на међународном нивоу те интернационализују властите каријере и активности у Унији и изван ње, када је то могуће, у зависности од дугорочних стратегија;
- пружање подршке за јачање европских креативних и културних организација те јачање међународне сарадње с циљем олакшавања приступа приликама за професионалан напредак.

Приоритети који се тичу јачања транснационалног протока и мобилности су следећи:
- потпора међународним културним активностима, попут изложби, размена и фестивала;
- потпора повећању протока европске књижевности с тежњом к осигуравању најшире могуће доступности;
- потпора развоју публике као средству за стимулисање интереса и унапређење приступа европским културним и креативним радовима те материјалном и нематеријалном културном наслеђу. Развој публике циља на помагање европским уметницима и/или професионалцима у култури да досегну што већи број људи у Европи те прошире приступ културним радовима. Оно такође тежи помагању организацијама у култури да се прилагоде потреби за укључивањем у нове и иновативне начине за задржавање, изградњу и диверсификацију публике.
Ова мера је заснована на флексибилном и интердисциплинарном приступу. Пројекти се могу фокусирати на један или оба приступа, унутар једног или више културних и креативних сектора.
Прихватљиви апликанти ће се евалуирати с обзиром на следеће критеријуме:
1) Релевантност (35 бодова).
2) Квалитет садржаја и активности (25 бодова).
3) Комуникација и дисеминација (20 бодова).
4) Квалитет партнерства (20 бодова).

Више о овом позиву на следећем линку:

https://eacea.ec.europa.eu/creative-europe/funding/cooperation-projects-2015_en