ГРАДОНАЧЕЛНИК ЂУРИЋ ОДРЖАО САСТАНАК СА ШЕФОМ МИСИЈЕ ОЕБС-а

10.03.2023.

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић примио је у Градској кући шефа Мисије ОЕБС-а у Србији амбасадора Јана Братуа. Oн му је пожелео срдачну добродошлицу истакавши да Град Нови Сад има широку лепезу пријатеља широм света, о чему сведочи велики број градова побратима, као и да је подједнако посвећен јачању сарадње са међународним организацијама, попут Организације за европску безбедност и сарадњу.

Градоначелник је захвалио амбасадору на досадашњој одличној сарадњи, као и на доприносу који Мисија ОЕБС-а у Србији пружа Граду кроз важне пројекте. Амбасадор Брату је истакао Рeгиoнaлни стамбени програм, спроведен уз подршку ОЕБС-а и УНХЦРа-, као веома успешан пројекат. У оквиру тог програма oбeзбeђена су трajнa стaмбeнa рeшeњa зa преко 550 избeгличких пoрoдица изградњом станова у Ветернику и Футогу, што је финансирано средствима Европске уније и многобројних држава. Он је рекао да је заједнички циљ увек добробит грађана, а да се то осигурава унапређењем међусобне сарадње, односно кроз заједнички, циљани приступ свакој релевантној теми.

Градоначелник је нагласио да Град Нови Сад континуирано ради на унапређењу мањинских права и да негује традиционално складни суживот многобројних нација које вековима живе у Новом Саду, а амбасадор се сагласио да су мултиконфесионалност и мултиетничност темељи на којима почивају култура и дух града и да их увек треба јачати.

Саговорници су оценили да је много простора за пројекте у сфери културе, екологије и у омладинском сектору, а градоначелник Ђурић је нагласио да новосадска администрација у потпуности стоји на располагању тиму ОЕБС-а за свако унапређење сарадње.

Нови Сад, 1. март 2023. године