U Novom Sadu je održan Četvrti sastanak Upravnog odbora za projekat TRIBUTE

05.08.2022.
Četvrti sastanak Upravnog odbora za projekat TRIBUTE održan je 28. jula 2022. godine u Novom Sadu. Ovo je prvi sastanak koji je Konzorcijum organizovao uživo, a nakon ukidanja ograničenja putovanja zbog pandemije COVID-19 . Sastanku uživo su prisustvovali partneri, pridruženi partneri i...

Razmatrani su dosadašnji rezultati u implementaciji „Živih laboratorija“ (Living Labs) i pilot akcija u gradovima partnerima:

Ljubljana, Novi Sad i Sarajevo učestvuju u podgrupi o Inovativnim uslugama javnog prevoza. Iz njihovih planova potekla je ideja da su podsticaji za Javni prevoz (PT) i dekarbonizaciju saobraćaja, kao i promovisanje inovativnih i profilisanih PT usluga primarni opšti elementi. Osim toga, posebne mere mogu se preduzeti za prevazilaženje izazova sa kojima se suočava sve starija populacija i potreba za novim uslugama mobilnosti (npr. šering, od vrata do vrata, bez prekida itd.), uključujući i unapređeni informacioni sistem javnog prevoza i pristupačnije e-biciklove za starije.

Maribor, Zagreb i Patras učestvuju u podrgupi „Zelene“ biciklističke mreže i fokusiraju se na pristupačnost i unapređenje upotrebe bicikala, duž visokoprometnih saobraćajnih ruta. Specifične mere uključuju zelenilo duž pešačkih i biciklističkih ruta, zelene površine za integrisane sa javnim prevozom, kao i druga ekološka prevozno-saobraćajna rešenja.

Podgorica i Milano učestvuju u podgrupi za Upravljanje visokoprometnim koridorima i razvijaju open-source alate za upravljanje saobraćajem koji će potencijalno biti prošireni i na druge gradove. Koordinacija među učesnicima mobilnosti (npr. agencije javnog prevoza, iznajmljivanje vozila, policija...) jeste ključ za upravljanje saobraćajem, posebno razmena informacija o regulisanju saobraćaja, organizaciji događaja, vreme za primenu koordinisanih i sinergijskih politika mobilosti.

Pored diskusija o napretku pojedinačnih pilot projekata, razgovarano je i o preostalim projektnim aktivnostima s akcentom na definisanje transnacionalne strategije za održivu mobilnost u jadransko-jonskim gradovima TRIBUTE projekta i formiranju Transnacionalne mreže stejkholdera.

Ovo saopštenje za javnost je napravljeno uz finansijsku pomoć Evropske unije. Sadržaj saopštenja za javnost je isključiva odgovornost TRIBUTE Partnerstva i ni pod kojim okolnostima se ne može smatrati da odražava stav Evropske unije i/ili Programskih tela ADRION-a.