O Novom Sadu

Novi Sad, glavni, administrativni centar Autonomne Pokrajine Vojvodine i sedište Južno-bačkog okruga, pripada grupi podunavskih gradova.

Ekonomski, društveni i prostorni razvoj Novog Sada opredelili su brojni činioci: izuzetan položaj na raskrsnici važnih evropskih puteva, spoj različitih prirodnih vrednosti, raznolike geografske celine, plodna bačka ravnica na levoj obali, naspram pitomih obronaka pod voćnjacima i vinogradima na desnoj obali Dunava. Novi Sad je zahvaljujući svom povoljnom geografskom položaju u Vojvodini i dobrim saobraćajnim vezama, koje su rezultat dugog procesa razvoja, kontinuirano preuzimao i formirao centralne funkcije za celokupno područje Vojvodine.

To je drugi grad po veličini u Republici Srbiji i u njemu su locirane značajne naučne, razvojno-istraživačke i stručne organizacije za podsticanje razvoja i krupni proizvodni kapaciteti u oblasti naftne, hemijske, prehrambene industrije, trgovine, saobraćaja i poslovnih usluga.

U njemu su se razvile značajne ustanove visokog obrazovanja, zdravstvene ustanove vrhunske medicine i specijalizovanih usluga, ustanove iz oblasti kulture, socijalne ustanove.

U Novom Sadu su se, tokom njegovog istorijskog razvoja, prožimale različite kulture, stvarajući uslove za raznovrsne oblike saradnje i formiranje sopstvenog identiteta.

Lična karta Novog Sada

Lokacija: 45º46' N, 19º20' E
Vremenska zona: GMT+1
Površina Grada: 699 km²
Obradiva površina: 39.760ha
Nadmorska visina: 80 m
Populacija: 400 000 (procena)
Klima:
  • umereno kontinentalna,
  • Prosečna temperatura: 2,5ºC u januaru, 27,2ºC u julu,
  • Prosečna količina padavina: 576,8mm/god.

Za sve dodatne informacije možete posetiti internet prezentacije Grada Novog Sada i Turističke organizacije Grada Novog Sada:

http://www.novisad.rs/
http://www.turizamns.rs/