Kreativna Evropa – Evropski projekti saradnje (EACEA 32/2014)

Rok: 
01.10.2014. godine
Institucija: 
Evropska komisija

Tema/sektor: Kultura, Prekogranična saradnja. Prihvatljivi aplikatni su: Tela državne uprave izuzev Vlade i ministarstava, Jedinice lokalne i regionalne samouprave, Udruženja, Neformalna udruženja i inicijative, Ministarstva. Države: EU 27, pridružene države, Hrvatska, Srbija, BiH, Crna Gora, Makedonija, Turska, Albanija.

Iznosi sredstava €: 38.000.000

Glavni ciljevi podrške transnacionalnim projektima kulturne saradnje su jačanje kapaciteta evropskih kulturnih i kreativnih sektora za transnacionalno i internacionalno delovanje, unapređenje transnacionalnog protoka kulturnih i kreativnih radova,  te unapređenje transnacionalne mobilnosti aktera koji deluju u kulturnom i kreativnom sektoru, posebno umetnika.

Prioriteti koji se tiču jačanja kapaciteta kulturnog i kreativnog sektora za transnacionalno delovanje stoga su sledeći:
- podrška aktivnostima stvaranja veština, kompetencija i znanja za kulturne i kreativne aktere čime se doprinosi jačanju kulturnih i kreativnih sektora, uključujući podršku za adaptaciju na digitalne tehnologije, ispitivanje inovativnih pristupa razvoja publike te ispitivanje novih modela upravljanja i poslovanja;
- potpora aktivnostima koje omogućavaju kulturnim i kreativnim akterima da sarađuju na međunarodnom nivou te internacionalizuju vlastite karijere i aktivnosti u Uniji i izvan nje, kada je to moguće, u zavisnosti od dugoročnih strategija;
- pružanje podrške za jačanje evropskih kreativnih i kulturnih organizacija te jačanje međunarodne saradnje s ciljem olakšavanja pristupa prilikama za profesionalan napredak.

Prioriteti koji se tiču jačanja transnacionalnog protoka i mobilnosti su sledeći:
- potpora međunarodnim kulturnim aktivnostima, poput izložbi, razmena i festivala;
- potpora povećanju protoka evropske književnosti s težnjom k osiguravanju najšire moguće dostupnosti;
- potpora razvoju publike kao sredstvu za stimulisanje interesa i unapređenje pristupa evropskim kulturnim i kreativnim radovima te materijalnom i nematerijalnom kulturnom nasleđu. Razvoj publike cilja na pomaganje evropskim umetnicima i/ili profesionalcima u kulturi da dosegnu što veći broj ljudi u Evropi te prošire pristup kulturnim radovima. Ono takođe teži pomaganju organizacijama u kulturi da se prilagode potrebi za uključivanjem u nove i inovativne načine za zadržavanje, izgradnju i diversifikaciju publike.

Ova mera je zasnovana na fleksibilnom i interdisciplinarnom pristupu. Projekti se mogu fokusirati na jedan ili oba pristupa, unutar jednog ili više kulturnih i kreativnih sektora.

Prihvatljivi aplikanti će se evaluirati s obzirom na sledeće kriterijume:
1) Relevantnost (35 bodova).
2) Kvalitet sadržaja i aktivnosti (25 bodova).
3) Komunikacija i diseminacija (20 bodova).
4) Kvalitet partnerstva (20 bodova).

Više o ovom pozivu na sledećem linku:

https://eacea.ec.europa.eu/creative-europe/funding/cooperation-projects-2015_en