PREDSTAVLJANЈE NOVOG SADA I BEOGRADA NA 86. MEĐUNARODNOM POLЈOPRIVREDNOM SAJMU

17.05.2019.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević, zajedno sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem posetio je štandove Novog Sada i Beograda na 86. Međunarodnom polјoprivrednom sajmu.

Sajam je prilika da Grad Novi Sad pokaže na koji način pomaže razvoj polјoprivrede, kao i da se na štandu Grada promovišu mali proizvođači, organski proizvođači i proizvodi sa zaštićenim geografskim poreklom.

- Iako nije ruralna sredina, na teritoriji Grada Novog Sada, na površini, od oko 50 hilјada hektara, preko 5.300 registrovanih gazdinstava aktivno se bavi polјoprivredom. Ove godine, za program razvoja polјoprivrede izdvajamo rekordna sredstva, 47 miliona dinara, od kojih, po prvi put 20 miliona za meru podrške mladim polјoprivrednicima. To pokazuje našu opredelјenost da podržimo polјoprivredu i ostanak mladih lјudi u prigradskim naselјima. Trudimo se da svojim merama ne kopiramo Pokrajinu i Republiku, a da naše polјoprivrednike edukujemo kako da koriste sredstva viših nivoa vlasti  - izjavio je Srđan Kružević. On je istakao da je Novi Sad lider u Srbiji kada je reč o podršci organskim proizvođačima, a i grad koji ima najviše proizvoda sa zaštićenim poreklom, a to su med, futoški kupus i begečka šargarepa.

Pored nastupa u Master hali, Grad Novi Sad je u Gastro hali organizovao i izlaganje malih prerađivača. Taj projekat je realizovan u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za polјoprivredu, kompletne troškove zakupa ove hale snose Grad i Sekretarijat i to je još jedan snažan vid podrške malim proizvođačima, mogućnost da se promovišu i naprave konkretne poslove na međunarodnom sajmu.

Grad Beograd je na svom štandu predstavio ponudu polјoprivrednih proizvođača koji su uglavnom dobitnici podsticajnih sredstava Grada, ali i priznanja za kvalitet svojih proizvoda. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je ukazao na činjenicu da je Beograd posle Vojvodine najveći polјoprivredni region u Srbiji, sa 242 hilјade hektara polјoprivrednog zemlјišta, od čega se oko 150 hilјada obrađuje, a oko 20 hilјada iznajmlјuje.

- Mi, pored turizma, vidimo svoju šansu i u razvoju polјoprivrede. Time se ozbilјno bavimo i to što, po četvrti put nastupamo na ovom, najvećem polјoprivrednom sajmu u regionu, jedan je od načina da promovišemo svoju polјoprivredu. Od 2016. godine kontinuirano izdvajamo sredstva za pomoć polјoprivrednim proizvođačima. Ove godine izdvojili smo 200 miliona dinara i dobijamo svoju polјoprivrednu inspekciju što će omogućiti da kontrolišemo prihode koji se ulažu u atarske puteve i da uspostavimo službu polјočuvara-istakao je Goran Vesić.

Novi Sad, 17. maj 2019. godine