POČEO FORUM INDUSTRIJE I AKADEMIJE U NAUČNO-TEHNOLOŠKOM PARKU

29.11.2022.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je svečanom otvaranju Foruma industrije i akademije „Pametna proizvodnja-rešenja za Industriju 5.0“ čija je tema održiva proizvodnja usmerena na čoveka, kroz sinergiju industrije i akademije. Forum organizuje Fakultet tehničkih nauka, a zemlja partner Foruma je Japan.

- Cilj ovog prvog FTN Foruma industrije i akademije, je primena znanja u praksi, odnosno, jačanje saradnje kompanija i fakulteta, kako bi zajedno odgovorili na izazove pete industrijske revolucije. Kao gradonačelnik Novog Sada, ponosan sam što su organizatori  uspeli da okupe predstavnike preko 30 kompanija u našem gradu, kao i eminentne stručnjake. Posebno me raduje što je Japan zemlja-partner Foruma i što je sa nama uvaženi ambasador Japana Kacumata Takahito, kao i mnogobrojni predstavnici japanskih i srpskih kompanija. U poslednjoj deceniji, učinili smo da Novi Sad postane grad u kojem najprestižnije svetske kompanije otvaraju svoje razvojno-istraživačke centre. Činjenica je da je japanska poslovna zajednica u Srbiji sve brojnija, a verujem da je tome doprinela i kompanija „Nidek” koja investira u Novom Sadu i to trenutno sa dve divizije. Nemerljiv je značaj Univerziteta u Novom Sadu, a posebno Fakulteta tehničkih nauka, za dalji razvoj grada i cele naše države, a ovaj forum industrije i akademije je značajan korak ka ostvarenju naših zajedničkih ciljeva – rekao je gradonačelnik Milan Đurić.

Prisutnima su se uoči početka Foruma obratili i direktor NTP Novi Sad Nebojša Drakulić, dekan FTN prof. dr Srđan Kolaković, zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam Palimir Tot, ambasador Japana u Republici Srbiji Kacumata Takahito i državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Marijana Dukić Mijatović, koja je i svečano otvorila Forum.

- Obrazovanje je temelj svakog društva i osigurava njegov razvoj. Tehnološke promene zahtevaju prilagođavanje obrazovanja, a ovde smo da dobijemo prave informacije iz privrede kako bismo znali šta je potrebno unaprediti u obrazovnom sistemu, kakvi stručnjaci su nam potrebni radi savladavanja kompetencija novog doba – rekla je prof. dr Dukić Mijatović i istakla da se nada da će Forum postati tradicionalan.

Ambasador Japana u Republici Srbiji Kacumata Takahito je naglasio da mu je velika čast da bude u prijateljskom gradu Novom Sadu.

- Poslednjih godina Srbija je postala atraktivana destinacija za japanske kompanije, gde se realizuju visokokvalitetne investicije, poput dve divizije „Nideka“ u Novom Sadu. Održivi ekonomski rast, digitalizacija i ljudski resusri su ključne reči ovog Foruma, i nadam se da će se nakon sadržajnih panela samo još više učvrstiti veze između nauke i komapnija, a mi smo tu da podelimo sa svima iskustva Japana u toj oblasti – naglasio je ambasador.

Fakultet tehničkih nauka je deo Univerziteta u Novom Sadu i pohađa ga 16 500 studenata na više od 90 studijskih programa. Katedra za proizvodne sisteme, organizaciju i menadžment, je prepoznajući potrebe tržišta, inicirala da se pokrene dijalog između predstavnika eminentnih kompanija i fakulteta, sa ciljem obrazovanja inženjera budućnosti koji odgovaraju potrebama industrije, a rezultat toga je današnji Forum, organizovan u  saradnji sa Naučno-tehnološkim parkom. U toku dana biće realizovane dve panel diskusije, „Unapređenje veština za Industriju 5.0“ i „Pametna proizvodnja – rešenja za Industriju 5.0“.