POČEO 90. MEĐUNARODNI POLjOPRIVREDNI SAJAM

22.05.2023.

Međunarodni polјoprivredni sajam, 90. po redu, počeo je danas i traje do petka, 26. maja. Prisutnima, u Auli Kongresnog centra „Master“, na ceremoniji Svečanog otvaranja obratio se gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, kao i ministarka polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Jelena Tanasković, ministar polјoprivrede, prehrane i šumarstva Republike Italije Frančesko Lolobriđida i generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

Čestitajući 90. godina postojanja Međunarodnog polјoprivrednog sajama, gradonačelnik Milan Đurić istakao je da su jubileji prilika da se razmotre dosadašnji napori, izvuku pouke i naprave planovi za budućnost.

– Koliko je rastao Grad, isto toliko je rastao i Sajam, pa je prema utvrđenoj tradiciji konstantno beležio i porast broja izlagača i država iz kojih nam izlagači dolaze, ali i porast broja posetilaca. Osim što je identitetski vezan za Sajam, Grad Novi Sad kontinuirano pruža podršku polјoprivrednicima sa teritorije Grada realizacijom mera Programa podrške za sprovođenje polјoprivredne politike i politike ruralnog razvoja. Ove godine, sredstva za podršku polјoprivrednim proizvođačima iznose 70 miliona dinara - izjavio je Milan Đurić i pozvao goste Sajma da posete štand Grada u Master hali gde će biti predstavlјene aktivnosti Gradske uprave za privredu, a pre svega one koje se tiču podrške polјoprivrednicima.

Na otvorenom i zatvorenom sajamskom prostoru nastupiće više od 1100 izlagača iz 26 zemalјa. Zemlјa partner Polјoprivrednog sajma je Italija koja je u istoj ulozi bila i 2016. i 2019. godine. Ministar polјoprivrede, prehrane i šumarstva Republike Italije Frančesko Lolobriđida naglasio je da očekuje mnogo pozitivnih efekata u oblastima istraživanja i proizvodnje, a da će međusobna podrška i saradnja biti podjednako korisna za obe strane. Prema rečima ministarke Jelene Tanasković postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje u oblasti polјoprivrede između Srbije i Italije.

–To pokazuje i robna razmena polјoprivrednih i prehrambenih proizvoda koja je u 2022. iznosila 583,5 miliona eura, čak 20 posto više nego 2021. godine – rekla  je ministarka Tanasković.

Kapije Novosadskog sajma otvorene su za posetioce od devet do 19 časova, osim u petak, 26. maja kada će radno vreme biti od 9 do 16. časova.

Novi Sad, 20. maj 2023. godine