PET VINARIJA DOBILO SUBVENCIJE GRADA PUTEM JAVNOG POZIVA

17.02.2023.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, zajedno je sa članom Gradskog veća za privredu Miloradom Radojevićem obišao porodičnu vinariju „Antonijević“ u Ledincima koja je od Grada Novog Sada dobila subvencije, putem Javnog poziva za nabavku opreme za proizvodnju vina i nabavku opreme za degustacione sale. Ovaj Javni poziv raspisan je prvi put prošle godine i pet vinarija, sa teritorije Grada, dobilo je bespovratno, ukupno sedam i po miliona dinara.

- Drago mi je što smo danas, na dan Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara i vinara, u prilici da posetimo jednu od vinarija koja je putem Javnog poziva dobila bespovratne subvencije od Grada Novog Sada. Porodična vinarija Antonijević je na ovom konkursu dobila subvenciju u iznosu od 1,5 miliona dinara, za nabavku opreme, odnosno za dva vinifikatora od 5000 litara i dve posude za kontrolisanu fermentaciju vina od 2000 litara.  Siguran sam da će im ova oprema pomoći da unaprede svoju proizvodnju i samim tim budu konkurentniji na tržištu, što jeste i bio cilj ovog javnog poziva, a sredstva za ovaj konkurs planirali smo i u budžetu za ovu godinu. U periodu korone, Turistička organizacija Grada je uradila jedan veliki projekat, obišli su preko 60 vinarija na području Fruške gore i definisali šest vinskih puteva. Jedan od tih vinskih puteva je i Novosadski vinski put, na kome se nalazi većina vinarija koje su i dobile subvenciju Grada za nabavku opreme. Drago mi je što su i svi oni danas ovde sa nama i želim svima da im čestitam na onome što rade, jer su to sve male porodične vinarije, ali veoma važne za privredu i turizam Grada – rekao je Đurić i dodao - Vinski turizam je u ekspanziji, kako u svetu, tako i kod nas, i drago mi je da svi zajedno možemo da doprinesemo da se on i dalje razvija i unapređuje. U prethodnom periodu predstavili smo Novosadski vinski put na velikom broju događaja u zemlji i inostranstvu, a namera nam je da tu kampanju tokom ove godine još više intenziviramo. Sve što radimo na promociji Grada, svi novi projekti i turistički proizvodi, rezultirali su da u 2022. godini imamo rekordan broj noćenja u Novom Sadu, čak 561.061. To je zaista rezultat na koji smo svi ponosni, ali i obaveza da još više radimo i nadmašimo i ove cifre – naglasio je gradonačelnik Đurić.

Vinarija „Antonijević“ je fruškogorsko gazdinstvo podređeno tradiciji uzgoja grožđa i proizvodnji vina dugoj pet generacija. Vlasnik Jovan Antonijević je rekao da su im subvencije Grada veoma značajne u cilju podizanja kvaliteta vina na viši nivo, i zahvalio se što je njihov trud prepoznat i što im je pružena podrška za dalji rad i razvoj.

Novi Sad, 14. februar 2023. godine