Omogućen pristup elektronskim uslugama APR-a

17.01.2023.
Pristup elektronskim uslugama Agencije za privredne registre (APR) omogućen je od danas putem naloga sa kojima su se korisnici registrovali na Portalu za elektronsku identifikaciju (eid.gov.rs).
 
- Novi korisnici, koji žele da koriste elektronske usluge dostupne na portalu APR-a, a koji do sada nisu imali korisničke naloge na sistemu APR-a, potrebno je da registruju svoje korisničke naloge na Portalu za elektronsku identifikaciju (eid.gov.rs). Po registraciji, prijavljuju se na portal APR-a putem naloga sa Portala eid.gov.rs - navode u APR-u.
 
Postojeći korisnici elektronskih usluga moći će da koriste svoje postojeće naloge na sistemu APR-a najkasnije do 1. juna 2023. godine. Nakon toga, usluge će biti dostupne isključivo prijavljivanjem na portal APR-a putem naloga sa Portala eid.gov.rs, za šta će biti potrebno da registruju naloge na tom portalu.
 
- Sa implementacijom elektronskih servisa Kancelarije za IT i eUpravu želimo da obezbedimo njihovu masovniju primenu u privredi i da obezbedimo sigurniji način čuvanja podataka naših korisnika - rekao je direktor Agencije za privredne registre Milan Lučić.
 
Privrednicima se trenutno pružaju elektronske usluge sastavljanja i dostavljanja finansijskih izveštaja, a Agencija odgovora i za efikasno funkcionisanje informacionog sistema za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola.
 
Elektronski se takođe može registrovati osnivanje društva sa ograničenom odgovornošću i preduzetnika, evidentirati stvarni vlasnici i podnositi sve vrste prijava za registraciju finansijskog lizinga, založnog prava i ponuđača, a u toku ove godine biće puštene u rad i nove eUsluge.
 
- Sa jedinstvenim korisničkim eID nalogom, privrednicima i građanima je omogućen pristup ne samo svim elektronskim uslugama APR-a, već i ostalim uslugama eUprave euprava.gov.rs, Portala lokalnih poreskih administracija lpa.gov.rs, Portala eZdravlje e-zdravlje.gov.rs, Moj eDnevnik moj.esdnevnik.rs, eFaktura efaktura.mfin.gov.rs i Moja prva plata mojaprvaplata.gov.rs - rekao je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.
 
Dodao je da očekuje da će i ostale državne institucije, pre svega Poreska uprava Republike Srbije i Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, koje pružaju neke elektronske usluge građanima ili privredi, u narednom periodu takođe preći na ovaj vid prijave.
 
Vršilac dužnosti direktora Кancelarije za IT i eUpravu Milan Latinović je rekao da su do sada u saradnji APR-a i Kancelarije za IT i eUpravu implementirani elektronski servisi "Time stamp" i potpisivanje finansijskih izveštaja kvalifikovanim elektronskim sertifikatom u klaudu, koji izdaje Kancelarija za IT i eUpravu, pri čemu je započeta i integracija elektronskih registara na ePisarnicu.
 
Izvor:Ekapija