ODRŽAN POSLOVNI FORUM SA RUSIJOM

13.05.2019.

Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević prisustvovao je Poslovnom forumu sa Rusijom koji organizuje Privredna komora Vojvodine, u saradnji sa Trgovinskim predstavništvom Ruske Federacije u Srbiji. Novi Sad su posetili predstavnici privredne delegacije regiona Nižnji Novgorod, iz Ruske Federacije koja je jedno od prioritetnih tržišta Republike Srbije, značajan investicioni, ekonomski i treći spoljnotrgovinski partner Srbije.

-Novi Sad i Nižnji Novgorod su gradovi pobratimi već 13 godina, i to je najbolja saradnja koju Novi Sad ima od svih gradova pobratima. Ona se do sada pretežno ogledala u oblastima kulture i obrazovanja, a 2017. godine na Biznis forumu u Nižnjem Novgorodu razgovarali smo i o jačanju privredne saradnje između dva grada i regiona. Prisustvo više od 20 kompanija iz regiona Nižnjeg Novgoroda na ovom forumu je za veliki respekt, i siguran sam da je ovo prvi korak u budućoj ozbiljnijoj poslovnoj saradnji – rekao je Radojević i istakao da Novi Sad veoma ceni odnose sa Nižnjim Novgorodom i privrednicima, kao i to da će im uvek biti na usluzi radi uspostavljanja i intenziviranja ekonomske saradnje.

Pored Milorada Radojevića pozdravne govore održali su i ministar za industriju regiona Nižnjeg Novgoroda Maksim Černasov, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević, kao i predstavnik Trgovinskog predstavništva Ruske Federacije Andrej N. Hripunov.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević rekao je da je ovo jedan od centralnih događaja koji se održavaju na marginama 86. Međunarodnog poljoprivrednog sajma i da su danas predstavnici 22 kompanije iz Nižnjeg Novogoroda njihovi gosti. On je dodao da se od foruma očekuju uspešni razgovori iz oblasti metalske i hemijske industrije, medicinske opreme kao i informacionih tehnologija, kao i još bolja saradnja između vojvođanskih i privrednika Ruske Federacije koja je poslednjih godina u stalnom usponu.

Ministar za industriju regiona Nižnjeg Novgoroda Maksim Černasov zahvalio se gradonačelniku Milošu Vučeviću i svima koji su zaslužni za organizaciju njihove poslovne misije u Srbiji. On je takođe rekao da je saradnja Grada Novog Sada i Nižnjeg Novgoroda započeta još 2005. godine, a prošle godine je potpisan i sporazum sa Autonomnom pokrajinom Vojvodinom.

-Doveli smo danas mnogo različitih kompanija u Novi Sad koje će predstaviti svoje poslovanje sa nadom da ćemo i dalje uspešno razvijati našu poslovnu saradnju i implementirati mnoge novine koje se tiču poslovanja – istakao je Černasov.

Predstavnik Trgovinskog predstavništva Ruske Federacije Andrej N. Hripunov pohvalio je dosadašnju saradnju sa Privrednom komorom Vojvodine kao i strateško partnerstvo između Ruske Federacije i Srbije, i naglasio da je veoma važna i saradnja malih i srednjih preduzeća regija Vojvodine i Rusije. Hripunov je istakao da je rezultat ovakvih poslovnih foruma uzlazna linija spoljnotrgovisnke razmene i da se ovakav trend mora nastaviti.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević je napomenuo da je saradnja sa Ruskom Federacijom od izuzetnog značaja imajući u vidu da se svake godine povećava spoljnotrgovinski bilans, pogotovo u oblasti agrara.

Tokom Poslovnog foruma održane su prezentacije proizvodnih kapaciteta, poslovnih inicijativa i investicionih potencijala Vojvodine i Nižnjeg Novgoroda, a potpisan je i Sporazum o saradnji između Privredne komore Vojvodine i Privredne komore Nižnjeg Novgoroda.

Novi Sad, 13. maj 2019. godine