Detelinara za pet meseci dobija dečje igralište i vertikalni vrt

29.05.2020.
Uređivnje urbanog džepa na Detelinari koštaće gotovo 35 miliona dinara, s PDV-om, a posao je na tenderu Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije poveren firmi Graditelj NS, koja će s još tri preduzeća morati da, za pet meseci, izgradi dečje igralište i uredi zelene površine.
Osim toga, na zapuštenom prostoru u bloku zgrada u Rumenačkoj ulici planirano je i postavljanje nove javne rasvete i mobilijara.
 
Ukupna površina prostora je 1.276 m2, od čega je 1.028 m2 pejzažnog uređenja. Projektom je predviđeno da u okviru urbanog džepa bude izgrađena megastruktura, u kojoj će biti dečje igralište i vertikalni vrt.
 
Planirano je igralište iz dva dela, prizemlja i sprata, koji će biti povezani jednokrakim stepeništem, a podovi obloženi deking podlogom. Megastruktura je u osnovi dimezija 20,19 x 5 metara i visine 8,76 metara, a, kako je u tenderskoj dokumentaciji navedeno, taj prostor je zamišljen kao mesto gde će se korisnici zadržavati, sedeti i posmatrati zelenilo vertikalnog vrta i planiranog parka pored. U prizemlju su predviđene ljuljaške, dok bi na gornjoj etaži trebalo da budu stepenasta mesta za odmor, druženje i posmatranje okoline.
 
Vertikalni vrt predstavlja konstrukciju koja će natkrivati megastrukturu i dečje igralište, pa je, umesto zidova i krova, predviđeno postavljanje končano-pletene zaštitne mreže, koja će predstavljati opnu tog objekta.
 
Osim izgradnje megastrukture, projektom su predviđene i manje zone zelenila, te pešačke komunikacije unutar stambenog bloka, međusobno povezane u funkcionalnu celinu. Na mestu gde je trenutno plato od behaton-ploča biće zelena površina, a celokupan prostor stambenog bloka biće opremljen urbanim mobilijarom i novom javnom rasvetom.
 
Planirano je postavljanje pet kanti za otpatke, tri parkovske ležaljke, sedam klupa s naslonom i tri ljuljaške.