Program transnacionalne saradnje INTERREG ADRION – Prvi poziv na dostavu projektnih predloga

Rok: 
Rok za prijavu: 25.03.2016.
Institucija: 
Evropski fond za regionalni razvoj (EFRR) i Instrument pretpristupne pomoći (IPA)

Iznosi sredstava €: 99.156.616

Aplikanti: Tela državne uprave izuzev Vlade i ministarstava, Jedinice lokalne i regionalne samouprave, Mala i srednja preduzeća, Velika preduzeća, Instituti, Fakulteti, Ministarstva, Razvojne agencije, Klasteri, Ustanove, Ostalo
 

Opšti cilj Programa transnacionalne saradnje Interreg Adrion je putem inovativnih politika i upravljačkih procesa osnažiti evropske integracije među partnerskim državama te korištenjem bogatih prirodnih, kulturnih i ljudskih resursa u okruženju Jadranskog i Jonskog mora povećati ekonomsku, socijalnu i teritorijalnu koheziju Programskog područja. Programski dokument (Interreg V-B Adriatic-Ionian Cooperation Programme) usvojen od strane Evropske komisije 20. oktobar 2015. godine predstavlja pravnu osnovu ovog poziva na dostavu projektnih predloga.

Specifični ciljevi Programa podeljeni su kroz tri prioriteta:
Prioritet 1. Inovativna i Pametna regija: Podržati razvoj regionalnog inovacijskog sistema za Jadransko-jonsko područje.
Prioritet 2. Održiva regija: Promovisati održivu valorizaciju i očuvanje prirodnih i kulturnih dobara u Jadransko-jonskom području; Povećati kapacitete u transnacionalnom rešavanju ranjivosti životne sredine, fragmentaciji i očuvanju ekosistema u Jadransko-jonskom području.
Prioritet 3. Povezana regija: Povećati kapacitet za integrisani prevoz i usluge mobilnosti i multimodalnosti u Jadransko-jonskom području.

Prihvatljivi aplikanti su javne i privatne organizacije sa sedištem u Jadranskoj i jonskoj regiji. U Programu transnacionalne saradnje Interreg Adrion sudeluju četiri države članica Evropske unije: Grčka, Hrvatska, Italija i Slovenija te četiri IPA države: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija.

Prihvatljive aktivnosti trebaju rezultovati sledećim outputima:
– Umrežavanje
– Zajednički sistemo upravljanja i sporazumi o saradnji
– Strategije i akcioni planovi
– Metode i alati
– Pilot-aktivnosti (projekti malih razmera ulaganja i demonstracioni projekti)

Ukupan budžet programa (bez nacionalnog sufinansiranja) iznosi 99.156.616,00 evra, od čega će se iz Evropskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) finansirati 83.467.729,00 evra, a iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) 15.688.887,00 evra.

Rok za prijavu na Poziv je 25. marta 2016. do 17:00 (CET). Projektni predlozi dostavljaju se na engleskom jeziku putem elektronskog sistema za praćenje (e-MS) dostupnom na www.interregadrion.eu.