Kreativna Evropa 2014-2020 – Potprogram Media (EACEA/27/2014)

Rok: 
02.08.2016.
Institucija: 
Evropska komisija

Tema/sektor: IKT, Mediji, Društvo i društvene nauke

Iznosi sredstava €: 22.450.000

U okviru posebnog cilja promicanja transnacionalnog kretanja, jedan od prioriteta potprograma MEDIA je podupiranje distribucije u bioskopima transnacionalnim marketingom, brendiranjem, distribucijom i izlaganjem audiovizualnih projekata.

Potprogram MEDIA pruža potporu za uspostavu sistema potpore za distribuciju nenacionalnih evropskih filmova putem distribucije u bioskopima i putem svih drugih platformi, kao i za aktivnosti međunarodne prodaje, a posebno titlovanje, sinhronizaciju i zvučni opis audiovizualnih dela.

Aplikanti moraju biti evropski kinematografski distributeri uključeni u komercijalnu aktivnost namenjenu kako bi film približila široj publici u svrhu iskorištavanja filma u bioskoima i čije aktivnosti pridonose ostvarenju gore navedenih ciljeva.

Program Cinema Automatic sastoji se od dve faze:

Faza 1 – Stvaranje potencijalnih sredstava srazmernih broju plaćenih ulaznica prodanih tokom referentnog razdoblja (2014.) za nenacionalne evropske filmove u zemljama učesnicama potprograma MEDIA, do utvrđene gornje granice po filmu i prilagođenih za svaku zemlju.

Faza 2 – Dodatno ulaganje: potencijalna sredstva koja tako stvori svako preduzeće potrebno je dodatno ulagati u:

Modul 1.: koprodukciju nenacionalnih evropskih filmova;
Modul 2.: stjecanje prava na distribuciju, na primer uz pomoć minimalnih jamstava, za nenacionalne evropske filmove;
Modul 3. troškove uređivanja (štampa, sinkroniziranje i titlovanje), promocije i oglašavanja za nenacionalne evropske filmove.

Maksimalno predviđeno trajanje projekta iznosi 30 meseci za 1. i 2. modul, te 42 meseca za 3 modul.

Ukupan iznos bespovratnih sredstava na raspolaganju je 22.450.000 evra. Stopa sufinansiranja iznosi 40 %, 50 % ili 60 %  od ukupno prihvatljivih troškova, ovisno o zemlji iz koje potiče film i području distribucije.

Rokovi za slanje zahteva su:

Proizvodnja – 30.4.2015.

Dodatna ulaganja – unutar roka određenog za svaki modul i do 2.8.2016.