NAPREDUJU RADOVI NA IZGRADNJI PALATE PRAVDE U NOVOM SADU

30.01.2023.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić zajedno je sa ministarkom pravde Majom Popović, ambasadorom i šefom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuelom Žiofreom, i predsednikom Višeg suda u Novom Sadu Miroslavom Alimpićem obišao radove na izgradnji zgrade pravosudnih oraga u Novom Sadu. U tom važnom infrastrukturnom objektu biće smeštena krivična odeljenja Osnovnog i Višeg suda u Novom Sadu, kao i Osnovno i Više tužilaštvo.

Gradonačelnik Đurić izrazio je zadovoljstvo zbog napretka radova na izgradnji novosadske Palate pravde, za čiju izgradnju je Grad ustupio parcelu, i zahvalio se stanovnicima gradske četvrti na strpljenju.

- Nadam se da će ova nova i moderna zgrada Novosađanima služiti na ponos-  istakao je on.

Prilikom obilaska radova, ministarka Popović rekla je da je nova zgrada pravosudnih organa u Novom Sadu samo jedna u nizu građevinskih investicija, kojom Ministarstvo pravde Republike Srbije nastoji da unapredi uslove za rad sudija, javnih tužilaca i zaposlenih u pravosudnim organima, kako bi se našim građanima omogućio lakši, brži i efikasniji prisup pravdi.

- Drago mi je što imamo priliku da još jednom budemo svedoci aktivnosti koje Ministarstvo pravde sprovodi u cilju unapređenja rada našeg pravosuđa, uz podršku partnera iz Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i grada Novog Sada -  izjavila je ministarka.

Ona je naglasila da su uloženi veliki napori da se novi objekat, površine od preko 10 000 m2, koji čine dve podrumske etaže, suteren, prizemlje i šest spratova, uklopi u postojeći ambijent, uz maksimalno očuvanje zelenih površina. Popović je istakla da se zgrada pravosudnih organa gradi u skladu sa najvišim evropskim standardima, prema tzv. „Modelu tužilaštava“, projektovanom uz podršku Evropske unije, kroz Program IPA 2017.
-Da bi pravosudni sistem funkcionisao, potrebno je da ima neophodnu infrastrukturu za efikasno obavljanje delatnosti, zbog čega smo danas ovde, u obilasku radova na Palati pravde u Novom Sadu. To je ujedno i razlog zbog koga smo podržali sanaciju i izgradnju pravosudne infrastrukture širom zemlje, uključujući i ranije zgradu Palate pravde u Beogradu - rekao je Emanuele Žiofre, ambasador Delegacije EU u Srbiji. On je dodao da će zgrada suda u Novom Sadu omogućiti pristup osobama sa invaliditetom i ponuditi poseban, zaštićeniji ulaz za svedoke i žrtve, što pozitivno utiče na pristup pravdi, kako u fizičkom tako i u širem smislu - Ulaganje u objekte sudova i tužilaštva je strateško ulaganje koje ide ruku pod ruku sa drugim dodatnim vidovima EU podrške reformama pravosudnog sistema i široj oblasti vladavine prava. Efikasno, nezavisno i odgovorno pravosuđe je ključno za put Srbije ka EU, ali je i od suštinskog značaja za bolje obezbeđivanje pravde građanima i privrednim subjektima- zaključio je Žiofre.

Predsednik Višeg suda u Novom Sadu Miroslav Alimpić zahvalio se Ministarstvu pravde, Gradu Novom Sadu i partnerima iz Evropske unije na uloženim sredstvima i trudu da se buduća zgrada pravosudnih organa sagradi. On je izrazio očekivanje da će sudije, javni tužioci i zaposleni u pravosuđu imati adekvatne uslove rada prema visokim standardima, kada je reč o savremenoj opremi i bezbednosti objekta.

Obilasku građevinskih radova prisustvovali su i šef Кabineta ministarke pravde Marijana Savić Simić, pomoćnici ministarke Goran Džafić i Branislav Stojanović, posebna savetnica ministarke pravde Snežana Radanović i savetnik u Кabinetu ministarke Saša Gegić.

Prateću prezentaciju možete preuzeti na sledećem linku:

https://wetransfer.com/downloads/06a226a163b3a4b19b368d951db54e642023012...

Novi Sad, 26. januar 2023. godine