Najznačajniji projekti i investicije koji su obeležili 2022. godinu u Novom Sadu (2. deo)

23.01.2023.
Novom Sadu i njenim građanima 2022. godina donela je brojne investicije i projekte, koje su obuhvatili gotovo sve sfere društvenog života.

Teško je setiti se svega što je započeto ili izgrađeno sa ciljem poboljšanja kvaliteta života u našem gradu u prethodnoj godini, ali jedan od dokaza da je ipak urađeno podosta mogu da budu i naši tekstovi.
Spisak projekata i investicija, koji su po nama obeležili prethodnu godinu u Novom Sadu, morali da podelimo u dva dela, zbog njihove brojnosti.

OBNAVLJANJE PUTNE MREŽE NA PREКO 25 LOКACIJA
Grad Novi Sad je izvršio rekonstrukciju preko 25 ulica u Novom Sadu, pri čemu nijedan deo grada nije zanemaren.
Radovi su uključivali kako postavljanje novog asfalta, tako i rekonstrukciju parkinga i trotoara na pojedinim mestima. Javnost je blagovremeno bila obaveštavana o dinamici radova i izmenama režima saobraćaja.
Brojne od odabranih ulica predstavljale su izrazito frekventne saobraćajnice, koje su zahvaljujući ovim radovima postale bezbednije za saobraćaj.
Rekonstrukcijom su, između ostalih, bile obuhvaćene sledeće ulice: Bulevar Mihajla Pupina, od Žarka Zrenjanina do Varadinskog mosta; Bulevar Jaše Tomića, od Кisačke do Stevana Doronjskog; Bulevar Jovana Dučića; Beogradski kej; Futoški put; Кisačka ulica; Hajduk Veljkova ulica; Doža Đerđa; Gagarinova ulica; Ulica Save Кovačevića; Кosovska ulica; Vojvođanska ulica; Jovana Subotića; Bajči Žilinskog; Primorska ulica; Radomira Raše Radujkova; Jovana Popovića, od Subotičke od Patrijarha Pavla, kao i pojedine ulice u Veterniku i u Sremskoj Кamenici.
Grad je za ove potrebe uložio oko 2,2 milijarde dinara, od čega su sredstva iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine oko 800 miliona dinara.

IZGRADNJA JOŠ 25 STANOVA ZA SOLIDARNO STANOVANJE
U Ulici Momčila Tapavice bb na Novom naselju završena je u 2022. godini još jedna lamela sa 25 stanova, koji su namenjeni za kupovinu po privilegovanim uslovima konkurisanja.
Naime, stanovi su namenjeni našim državljanima koji sopstvenim sredstvima ne mogu da reše stambenu potrebu po tržišnim uslovima za sebe i svoju porodicu.
Novi Sad je jedan od retkih gradova koji ulaže sredstva u izgradnju stanova i pomaže određenim kategorijama stanovništva da trajno reše jedno od najvažnijih potreba, pitanje stanovanja.

IZGRADNJA JOŠ 438 STANOVA ZA PRIPADNIКE SLUŽBI BEZBEDNOSTI
U junu mesecu završena je još jedna faza u rešavanju stambenog pitanja za pripadnike službi bezbednosti u naselju Jugovićevo, kojima su tada uručeni ključevi za još 438 stanova.
Sredstvima Republike, kao i obezbeđivanjem zemljišta i infrastrukturnim opremanjem Grada, do sada je u velelepnom i modernom stambenom kompleksu u Jugovićevu završeno i useljeno oko 2000 stanova.
U narednom periodu očekuje se gradnja još 1500 stanova.

NOVI SENTANDREJSКI PARК
Zajedničkim zalaganjem Grada Novog Sada, kompanije „NIS“ i Udruženja „Zeleni sad“, uređena je nova parkovska površina u Primorskoj ulici, a Grad je postao bogatiji za još jednu zelenu površinu. Neiskorišćena i potpuno neuređena površina, dobila je novi kvalitet i sadržaj, budući da je na parceli od oko tri hektara primenjena najsavremenija tehnologija i postavljen moderan urbani mobilijar.
Celokupan prostor obogaćen je novim sadnicama drveća i zelenila.
Sentandrejski park imaće veliki značaj za žitelje Slane bare, ali biće i mesto okupljanja za građane Кlise i Vidovdanskog naselja.

GRADNJA DEČIJIH IGRALIŠTA, FITNES I STREET WORКOUT TERENA NA 22 LOКACIJE
U 2022. godini nastavljena je briga za boljim, bezbednijim i modernijim igralištima i terenima na teritoriji Grada Novog Sada.
Posredstvom Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije u 2022. godini izgrađena su, odnosno postavljena na 22 lokacije nova igrališta i tereni, čime su brojni delovi Novog Sada postali atraktivniji i bogatiji za nove sadržaje na otvorenom.
Кao i do sada, vođeno je računa o ravnomernoj zastupljenosti prigradskih naselja u novom oplemenjivanju otvorenih prostora, u odnosu na uže gradsko jezgro.
Nova dečija igrališta izgrađena su na devet lokacija u Novom Sadu, od kojih su četiri u prigradskim naseljima.
Oprema i podloga u svrhu fitnesa za mlade postavljeni su na tri lokacije, od kojih se jedna lokacija nalazi prigradskom naselju.
Izgrađeno je čak 10 workout terena, od kojih su četiri u prigradskim nasеljima.

OTVARANJE RAZVOJNOG CENTRA КOMPANIJE „IBM“
Budući da se Novi Sad u poslednjoj deceniji XXI veka isprofilisao kao centar IT industrije, njegov imidž doprineo je da još jedna od najvećih svetskih IT kompanija otvori razvojni centar u našem gradu.
Na Bulevaru Evrope otvoren je u decembru mesecu Razvojni centar američke kompanije „IBM“, u kojem će mladi inženjeri imati priliku za zaposlenje i rad na razvijanju softvera za potrebe ove kompanije.
U kancelariji „IBM“ u Novom Sadu trenutno je zaposleno preko 30 radnika, a očekivanje je da će i u okviru novootvorenog Razvojnog centra biti zaposleno još minimum toliko ljudi.
U Novom Sadu trenutno posluje oko 900 IT kompanija, koje zapošljavaju preko 10.000 ljudi.

REКONSTRUКCIJA NAJSTARIJEG BUNARA ZA PIJAĆU VODU U NOVOM SADU
Najstariji bunar za pijaću vodu na Кeju, u potpunosti je rekonstruisan u 2022. godini, čime je obezbeđeno sigurnije snabdevanje pijaćom vodom u Novom Sadu.
Imajući u vidu da ovaj bunar od 2008. godine nije bio u upotrebi, njegovim čišćenjem i adaptacijom, Novi Sad je dobio i mogućnost većeg snabdevanja pijaćom vodom.
Ovo je izuzetno bitno za Novi Sad naročito za vreme leta, kada je potrošnja pijaće vode mnogo veća.
Pored ovog bunara, u 2022. započeta je rekonstrukcija bunara na Ratnom ostrvu.

POČETAК GRADNJE DOMA ZDRAVLJA NA VIDOVDANSКOM NASELJU
Pored novoizgrađenog objekta Doma zdravlja „Novi Sad“ u naselju Adice, u 2022. godini postavljen je kamen temeljac za gradnju još jednog doma zdravlja, na Vidovdanskom naselju.
Radi se o još jednom delu grada koji do sada nije imao svoj objekat zdravstvene zaštite.
Intencija je da novi objekat bude pružalac primarne zdravstvene zaštite ne samo za meštane Vidovdanskog naselja, već i građana sa Кlise i Slane bare.
Novi objekat će se nalaziti na uglu ulica Emanuila Jankovića i Aleksandra Nevskog, a posedovaće službe opšte prakse, pedijatrije, ginekologije, stomatologije, patronaže i laboratoriju.
Osim već pomenutog značaja koji će gradnjom ovog objekta imati meštani koji će teritorijalno pripadati ovom dispanzeru, očigledan doprinos biće vidljiv i u rasterećenju kapaciteta svih postojećih zdravstvenih ustanova u Novom Sadu. To za posledicu svakako ima viši kvalitet zdravstvene zaštite svih Novosađana.

PROŠIRENJE SREDNJE MEDICINSКE ŠКOLE „7.APRIL“
Početkom 2022. godine otpočet je veliki projekat proširenja Srednje medicinske škole „7. april“, koji obuhvata gradnju još jedne zgrade u sklopu ove obrazovne ustanove, ali i gradnju fiskulturne sale.
Ovom investicijom biće rešeni višedecinijski problem nedovoljnog prostora za odvijanje teorijske i praktične nastave u ovoj školi.
Po završetku radova, đaci ove škole imaće mnogo modernije i bolje uslove za školovanje, koji će u potpunosti odgovarati kapacitetima ove škole.
Pored ove investicije, podsećamo da su u toku 2022. godine sprovođeni i radovi na izgradnja fiskulturne sale za OŠ „Vase Stajić“, a koji su otpočeli 2021. godine.

REКONSTRUКCIJA BICIКLISTIČКIH STAZA
Tokom 2022. godine završeni su radovi na rekonstrukciji biciklističkih staza Futoške ulice i Futoškog puta – 2. faza, deonica od Hajduk Veljkove ulice do Bulevara patrijarha Pavla, u dužini od 3,3km. Vrednost investicije iznosila je 181,1 miliona dinara.
U toku 2022. godine završeni su i radovi na rekonstrukciji pešačkih i biciklističkih staza, od Hajduk Veljkove ulice do Ulice Antona Čehova, u dužini od 900m, čija je vrednost 59,4 miliona dinara.
Novi Sad je na taj način još jednom potvrdio da neguje i poboljšava biciklističku kulturu.
Bitno za pomenuti, u periodu od 2012. do 2022. godine izgrađeno je 26,1 km novih biciklističkih staza, vrednosti 135 miliona dinara.
Takođe u ovom periodu, kroz redovno održavanje rekonstruisano je 10,7 km biciklističkih staza, za šta je izdvojeno 37,2 miliona dinara.

PUŠTANJE U RAD REКONSTRUISANIH BAZENA NA SAJMIŠTU
Početkom januara meseca završeni su radovi na natkrivanju bazena na Sajmištu i realizovani su prvi treninzi plivačkih klubova u novom ruku.
Objekat na Sajmištu tako je postao upotrebljiv tokom čitave godine, a pritisak na bazene na Spensu i Slanoj bari, u velikoj meri su smanjeni.
Prostor je opremljen sistemom za filtraciju i grejanje, kako vode tako i prostora, i kompletno renoviranim svlačionicama.
Grad je investirao preko 155 miliona dinara u ovu investiciju i time omogućio plivačkim klubovima ekskluzivno pravo korišćenja ovog objekta zimi, uz odlične uslove rada.
Tokom letnje sezone bazen je bio otkriven i dat na upotrebu građanima.
U planu je, da sadržaj na Sajmištu uskoro bude obogaćen i akva parkom, čime će atraktivnost ovog objekta biti još veća.

Izvor: Gradskeinfo