GRAD NOVI SAD DOBITNIK REGIONALNOG SERTIFIKATA O POVOLJNOM POSLOVNOM OKRUŽENJU

26.04.2018.

Uz podršku Nemačke razvojne saradnje i Evropske investicione banke, a u okviru svečane Skupštine NALED-a, koja je održana u utorak, 24. aprila u Beogradu, uručeni su regionalni BFC SEE sertifikati za gradove i opštine po meri privrede i najavljena je inicijativa za uspostavljanje institucionalne platforme za povoljno poslovno okruženje.

Tom prilikom, ministri država regiona uručili su 17 sertifikata lokalnim samoupravama koje su u prethodnih godinu dana, kroz proces sertifikacije uspešno usvojile planove reformi i smernice programa za kreiranje dobre poslovne klime. Među dobitnicima je 11 lokalnih samouprava iz Bosne i Hercegovine, četiri iz Srbije (Novi Sad, Leskovac, Sombor i Ruma), jedna iz Makedonije i jedna iz Hrvatske. U ime Grada Novog Sada sertifikat je primio zamenik gradonačelnika Srđan Kružević.

BFC SEE program sprovodi se od 2012. Godine, i dosada se u proces sertifikacije uključilo oko 100 gradova i opština iz pet zemalja od kojih su 44 lokalne samouprave ispunile uslove za sticanje sertifikata koji privredi i investitorima predstavlja pečat kvaliteta i dokaz da će u ovim sredinama naći predvidivo poslovno okruženje u skladu s najvišim međunarodnim standardima, efikasne procedure, kvalitetne baze podataka i pouzdane usluge. Prema podacima NALED-a, više od tri miliona građana i 150 000 privrednih društava u sertifikovanim gradovima i opštinama danas koristi efikasne servise lokalne administracije. Uslovi za poslovanje u ovim sredinama kvalitetniji su u proseku za 76%. Takođe, 40% sertifikovanih gradova i opština iz regiona našlo se na listi „Financial times“ kao najbolje investicione destinacije u Evropi.

Na skupu pod nazivom „Zajedno za konkuretniji region“, kojem je prisustvovala Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenjeno je da zemlje jugoistočne Evrope mogu da ponude dobra sistemska rešenja za unapređenje uslova za poslovanje i da im je potrebna zajednička platforma koja će voditi proces prenošenja uspešnih ekonomskih reformi među članicama.

Novi Sad, 26. april 2018. godine