90. MEĐUNARODNI POLjOPRIVREDNI SAJAM OD 20. DO 26. MAJA U NOVOM SADU

18.05.2023.

Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević prisustvovao je konferenciji za medije povodom predstojećeg jubilarnog 90. Međunarodnog poljoprivrednog sajma koji će biti održan od 20. do 26. maja na Novosadskom sajmu.

- Drago mi je što smo danas u prilici da najavimo jubilarni  90. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu. Poljoprivredni sajam je svojevrsni brend Novog Sada, a to dokazuje i preko 1100 izlagača iz 26 zemalja koji će nastupiti na ovogodišnjem sajmu i koji će se predstaviti velikom broju posetilaca. Pored direktnih, veoma su važni i indirektni efekti ovakve sajamske manifestacije na privredu, jer će u narednih desetak dana u naš grad  doći veliki broj poslovnih ljudi i drugih posetilaca, koji koriste hotelske i ugostiteljske usluge, prevozne kapacitete, trgovine i ostale usluge. Ovom prilikom pozivam sve one koji dođu na ovogodišnji sajam, da posete štand Grada Novog Sada, u Master hali. Na njemu će se  predstaviti organski proizvođači, proizvođači proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, a po prvi put i novosadski vinari i poljoprivredna gazdinstva koja se bave preradom hrane – rekao je Milorad Radojević.

Direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković je istakao da je ovogodišnja zemlja partner  Italija i da je ovo njen treći nastup na Poljoprivrednom sajmu.

- Italija će na prostoru od preko 500 kvadratnih metara nastupiti sa najvažnijim preduzećima iz oblasti agrara. Organizovali smo i kulturni program koji će trajati tokom čitavog Poljoprivrednog sajma, a u tome nam je pomogao Italijanski institut za kulturu. Orkestar „Taranta” će nastupiti na svečanom otvaranju, a predviđen je i koncert ove grupe 20. maja u Novom Sadu. Takođe, biće organizovana i dva seminara iz oblasti ekonomsko- naučne saradnje. Zahvaljujući Muzeju Vojvodine u Hali 6 pripremljena je izložba „Pšenica - od njive do trpeze” na kojoj će, od 20. do 26. maja biti prikazano 90 eksponata, koja će posetioce odvesti na njive u Vojvodini i pokazati istoriju uzgoja pšenice i saznati kako se nekada davno obrađivala zemlja. Takođe, biće organizovana i humanitarna akcija „Human i sladak” za koju su zaslužne Kompanija „Stamevski“ i Udruženje „NURDOR“. Reč je o torti od 70 metara koju će donirati ova kompanija, a posetioci će za konzumaciju dati dobrovoljni prilog koji je namenjen izgradnji šeste roditeljske kuće NURDOR-a. Porodični dan je predviđen 25. maja i za jednu kupljenu ulaznicu od 700 dinara cela porodica će moći da uživa u poseti ovoj manifestaciji – rekao je Slobodan Cvetković.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, zemlje partnera, sponzora i banke partnera.

Novi Sad, 17. maj 2023. godine