Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara

Rok: 
do utroška sredstava
Institucija: 
Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj

Sredstva su opredeljena za sledeće mere:
1. Maksimalan iznos od 20.000.000,00 dinara namenjen je za adaptaciju prostora regionalnog inovacionog startap centra u cilju obezbeđenja infrastrukturnih uslova za rad startapova.
2. Maksimalan iznos od 20.000.000,00 dinara namenjen je za opremanje regionalnog inovacionog startap centra u cilju obezbeđivanja tehničko-tehnoloških uslova za rad startapova.
3. Maksimalan iznos od 6.000.000,00 dinara namenjen je za realizaciju programa rada i upravljanja regionalnim inovacionim startap centrom u cilju obezbeđenja održivosti poslovanja i razvojnih aktivnosti podrške startapovima.

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju organizacije iz inovacionog ekosistema (naučno-tehnološki, industrijski i inovacioni parkovi, inkubatori, akceleratori i druge organizacije i subjekti) koje konkurišu zajedno sa jedinicom lokalne samouprave, i koje dokažu da imaju kapacitet:
1. da otvore novi regionalni inovacioni startap centar
2. da svoje poslovanje ili deo poslovanja realizuju u organizacionoj formi regionalnog inovacionog startap centra.

Sredstva za podršku otvaranju regionalnih inovacionih startap centara koriste se za sledeće namene:
1. Renoviranje i adaptacija prostora startap centara tako da se obezbedi prostor za zajednički rad (co-working), multimedijalne i video sadržaje, predavanja, sastanke ”off-line” i ”online”, laboratorije, zajednički prostor za odmor i druge aktivnosti.
2. Obezbeđenje ili nabavka potrebne opreme, nameštaja i uređaja neophodnih za rad startapova.
3. Tehničko i strukturno umrežavanje regionalnih inovacionih startap centara, drugih organizacija prepoznatih u inovacionom ekosistemu i univerziteta, fakulteta i drugih obrazovnih ustanova.
4. Nabavka sadržaja u smislu finansiranja predavanja (obuke, edukacije od strane iskusnih eksperata i sl.), mentorstva i drugih događaja kojima se startapovima obezbeđuje znanje (meetups, hackatons i sl.), pristup izvorima finansiranja, računovodstvene i pravne usluge i dr.
5. Nabavka usluge upravljanja startap centrom od strane menadžmenta sa prethodnim iskustvom u razvoju i upravljanju preduzetničkim poduhvatima, startap centrima, inovacionim centrima i drugim organizacijama ili projektima uspostavljanja istih.

Bespovratna sredstva nisu namenjena za finansiranje osnivanja i rada pojedinačnih startap kompanija.

Opširnije