KONKURS ZA DODELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA PROJEKTE KOJI DOPRINOSE JAČANJU DEMOKRATSKIH STRUKTURA U JUGOISTOČNOJ EVROPI

Rok: 
nema rokova za predavanje predloga projekata, odluke o donacijama se donose mesečno.
Institucija: 
Nemački Maršalov fond (GMF)

 

Program Balkanski trust za demokratiju 2003. godine osnovali su Nemački Maršalov fond (GMF), Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Fondacija Čarls Stjuart Mot.

 

Program dodeljuje sredstva lokalnim civilnim organizacijama, nevladinim organizacijama, medijima,  vlastima i obrazovnim institucijama radi jačanja demokratskih struktura u Jugoistočnoj Evropi.

 

Tome služe dva glavna programske oblasti:
- Povezivanje građana sa vlastima koji dodeljuje sredstva lokalnim i nacionalnim organizacijama koje rade na popravljanju odnosa građanstva sa vlastima; koje podstiču uključenje u donošenje odluka i rešavanje problema; i koje promovišu aktivno građanstvo, političke reforme, edukaciju građanstva, nadzor delovanja vlasti, i druge kreativne i efikasne projekte vezane za jačanje demokratskih odnosa.
- Regionalna saradnja koja se odnosi na grantove koji odgovaraju gorenavedenim uslovima, i koji imaju za cilj negovanje prekograničnih i regionalnih napora da se podele najbolje prakse, bavljenje zajedničkim problemima razvoja demokratije i izgradnju mreža među vlastima, nevladinim organizacijama, civilnim inicijativama i drugim institucijama koje rade na jačanju saradnje širom regiona.

 

Prednost će imati predlozi koji se bave jačanjem veze između građanstva i vlasti; koji utiču na javne interese; koji jačaju liderske veštine pojedinaca i organizacija; koji pomažu prekograničnu i/ili međusektorsku saradnju i  koji dozvoljavaju transfer iskustava i inovativnih ideja putem jasnog plana komunikacije i diseminacije.

 

Donacije se kreću između 5.000,00 i 50.000,00 dolara, a većina donacija seže između 15.000,00 i 25.000,00 dolara. Program Balkanski trust za demokratiju može da podrži višegodišnje projekte.

 

Nema rokova za predavanje predloga projekata, odluke o donacijama se donose  mesečno. Konačne odluke se objavljuju 12 do 16 nedelja od podnošenja aplikacije.

 

Konkurs je objavljen na internet prezentaciji Nemačkог Maršalovог fondа http://www.gmfus.org. Pitanja možete slati na  balkantrust@gmfus.org.